Šanca: Štát má svojich zamestnancov rád iba raz za štyri roky

0
Šanca (Autor: Šanca)

Od začiatku roku 2016 sa štát s odbormi dohodol na 4% zvyšovaní platov štátnych zamestnancov. Na druhej strane v rámci druhého sociálneho balíčka vláda schválila zvýšenie minimálnej mzdy z 380 EUR na 405 EUR, čo je zvýšenie o cca 6,5%. Na zvýšenie platov štátnych zamestnancov o 4% dá v roku 2016 Slovensko 148 miliónov EUR. Tieto peniaze štát plánuje získať lepším výberom daní a odvodov.

Takže logika je úplne jasná – učiteľov, školníkov, kuchárky a ďalších svojich zamestnancov štát nemá až tak rád, iba raz za štyri roky. Tak ako teraz, keď im dá najvyššie zvýšenie za toto obdobie. Zamestnancov pracujúcich mimo štát má však “ešte radšej”, lebo ak im zvýši minimálnu mzdu, odvedú viac odvodov a daní.

Rovnako ako živnostníci, ktorým sa tým zvýšia minimálne odvody a na pokrytie miezd sa tak nasporí do štátneho prasiatka. Som za zvýšenie platov učiteľov, aj kuchárok, aj vychovávateľov, ale nerobí mi celkom dobre pocit, že moje zvýšené odvody prispejú aj na zvýšenie platov ľudí ako je pán Marcel Forai.

- Reklama -