Minister Počiatek: Brusel nám schválil a preplatí nové električky pre Košice

0
Ján Počiatek (Autor: SITA)

Súhlasné stanovisko Bruselu k tomuto veľkému projektu z Operačného programu Doprava (OPD) znamená, že z prostriedkov Kohézneho fondu Slovensko definitívne získa 38 612 227,50 mil. eur. Celkové náklady projektu sú 57 380 400 miliónov eur.

„Vďaka peniazom z Európskej únie dostali Košice unikátnu šancu modernizovať verejnú koľajovú dopravu. Cieľom je odľahčiť mesto od áut a zatraktívniť cestovanie verejnou dopravou tak, ako je to bežné vo vyspelých krajinách Európy. Verím, že okrem modernizácie infraštruktúry k tomu prispeje aj 33 nových električiek,“ povedal minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek. 

V rámci prioritnej osi č.4 v OPD (podpora integrovaných dopravných systémov) sa v Košickom regióne realizujú projekty za  takmer 250 mil. eur.

Modernejšia a bezpečnejšia MHD v Košiciach 

  • 33 nových električiek do konca roka (28 už premáva) 
  • Takmer 10 km zmodernizovaných električkových tratí
  • Moderný terminál integrovanej dopravy v Moldave n/Bodvou

+

15 nových prímestských vlakov pre integrovaný dopravný systém a nové a modernizované vozne a rušne

O projekte:

V rámci projektu Obnova vozidlového parku električiek Košice sa postupne od roku 2014 do konca tohto roka dodáva 33 kusov električiek. Súčasťou kontraktu je aj poskytovanie údržby (záručného a pozáručného servisu a opráv). Nové električky zabezpečia tichšie, pohodlnejšie a bezpečnejšie cestovanie a uľahčia prepravu zdravotne postihnutých ľudí, starších osôb či mamičiek s kočíkmi.

- Reklama -