Minister Lajčák: Hrozby pre mier a bezpečnosť si vyžadujú silný dôraz na prevenciu konfliktov

0
Miroslav Lajčák v OSN (Autor: SITA)

Takto je možné veľmi stručne zhrnúť obsah rozhovorov podpredsedu vlády SR a ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslava Lajčáka, ktorý sprevádzal generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna počas návštevy Slovenskej republiky od 17. do 19. októbra 2015.

Rokovania sa sústredili na témy, ktoré sú v centre záujmu OSN a jej členských štátov, a to boj proti terorizmu, migráciu, udržateľný rozvoj, klimatické zmeny, či mierové misie. M. Lajčák: „Zhodli sme sa, že súčasné hrozby pre mier a bezpečnosť si vyžadujú silný dôraz na prevenciu konfliktov a mediáciu.“ V tejto súvislosti oznámil poskytnutie dobrovoľného finančného príspevku do fondov OSN vo výške 2 600 000 eur. Generálny tajomník OSN Pan Ki-Mun ocenil nielen finančný príspevok, ale aj angažovanosť Slovenska pri reforme bezpečnostného sektora a aktívnu úlohu SR v Skupine priateľov reformy bezpečnostného sektora.

Pan Ki-mun pricestoval na v poradí druhú návštevu SR počas svojho pôsobenia na čele OSN na pozvanie prezidenta SR Andreja Kisku. V programe P. Ki-muna sú stretnutia s najvyššími predstaviteľmi Slovenska. Zároveň mal príležitosť spoznať najmenšie európske veľhory Vysoké Tatry, či kultúrne dedičstvo Slovenska v starobylej Levoči a na Spišskom hrade, ktoré patria do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

- Reklama -