Šanca: Centralizácia mesta zníži komfort Košičanov

0
Šanca (Autor: Šanca)

Podľa mestského poslanca a krajského predsedu strany ŠANCA Emila Petrvalského však nie je jasné, aký model vlastne primátor a Magistrát presadzujú a aká by mala byť samotná otázka pre referendum.

„Existuje niekoľko variantov, počnúc 10 mestskými časťami až po nulu. Dôvodom je najmä šetrenie platov poslancov, starostov a kontrolórov. Magistrát chce ale úrady v mestských častiach zachovať a peniaze a kompetencie centralizovať. Toto nie racionalizácia ale centralizácia,“ myslí si Petrvalský.

Podľa mestskej poslankyne a mestskej šéfky strany ŠANCA Ivety Kijevskej centralizácie nie je v prospech občanov. „Služby by mali byť čo najbližšie k ľuďom. Kompetencie mestských častí by sa mali posilniť a potom diskutovať o tom, koľko by ich malo byť pre efektívnu správu mesta. Magistrát to ale robí naopak,“ dodáva Kijevská.

„Racionalizácia správy mesta je o správnom prerozdelení kompetencií mestským častiam aj s potrebnými peniazmi. O tom sa ale diskusia nevedie. Navrhnuté modely Magistrátu sú len o rušení volených zástupcov a centralizácii, čo komfort Košičanov pri vybavovaní ich potrieb zhorší. S každou hlúposťou budú musieť chodiť na Magistrát, kde sa budú príjimať ďalší úradníci. Tak aké šetrenie?“ pridáva sa aj  Petrvalský.

V Košiciach je v súčasnosti 22 mestských častí, z toho je ale 14 prímestských častí, ktorými sú historické obce. Diskusia o racionalizácii sa v meste vedie už dlho. V minulosti sa už dvakrát nekoncepčne znižoval počet poslancov, naposledy to v súčasnom funkčnom období v NR SR presadili poslanci SMERu.

Podľa podpredsedu ŠANCE a poslanca NR SR Viliama Novotného to bol klasický populistický návrh pred komunálnymi voľbami. Jeho predkladatelia – primátor Raši a poslanec Brixi – tvrdili, že keď sa zníži počet poslancov, z ušetrených peňazí sa bude viac kosiť. „Návrh bol zle pripravený, lebo poslanecké mandáty nekorelovali s približne rovnakým počtom občanov a vôbec sa neriešilo rozdelenie kompetencií medzi mesto a mestské časti, ktoré jedine môže viesť k zvýšeniu efektivity samosprávy v Košiciach,“ myslí si Novotný.

Podľa predsedníčky strany ŠANCA Evy Babitzovej strana pôjde do volieb s návrhom dôslednej decentralizácie verejnej správy na Slovensku, vytvorením prirodzených obvodov miestnej štátnej správy a vytvorením 8 volebných obvodov na úrovni súčasných krajov. Strana navrhuje aj municipalizáciu obcí do väčších celkov bez toho, aby obec zanikla a stratila starostu, ale naopak aby sa kompetencie rozdelili medzi obec a väčšiu municipalitu čo najbližšie k ľuďom.

- Reklama -