Križánek (TIP): Budeme chodiť do nemocníc s dezinfekčným prostriedkom?

0
TIP (Autor: TIP)

Každý z nás má právo na zdravé životné podmienky, na ochranu zdravia a v prípade choroby na zodpovedajúcu zdravotnú starostlivosť. Pod ochranou zdravia chápeme aj prevenciu a, samozrejme, aj predchádzanie poškodeniu zdravia. Právo na zdravotnú starostlivosť zahŕňa využívanie výhod zdravotníckych služieb a zdravotníckeho systému, ktoré sú dostupné v štáte. Všetky tieto práva by mali byť rešpektované. Avšak mám pocit, že nie všetko sa dodržuje.

Pred časom som musel navštíviť nemocnicu v Košiciach. Po troch hodinách čakania a dvoch kávach, som potreboval nutne použiť sociálne zariadenie. Podotýkam, že nie som žiadna citlivka. Ale to, čo bolo určené pre pacientov v čakárni sa ani „sociálnym zariadením nazvať nedá“. Poriadne ma zamrazilo. Zápach moču, zašpinená misa, nespláchnuté po potrebách návštevníkov či pacientov nemocnice, špinavé obklady, dlažba. Preplnený smetný kôš a na zemi tiež hodený kus toaletného papiera veru nepridá na pohode. A tak radšej z takej toalety vycúvate.

Nákaza priamo v nemocnici

V niektorých slovenských nemocniciach je takmer nemožné ísť na toaletu. A ak predsa budete musieť ísť, rátajte s tým, že v nich pravdepodobne nenájdete toaletný papier. Alebo ak si len chcete umyť ruky, mydlo a jednorazové utierky na ruky už nenájdete vôbec. Štatistiky vo svete uvádzajú, že až 10 percent chorých v nemocniciach sa nakazí nejakou infekciou. V USA sú nemocničné nákazy piatou najčastejšou príčinou smrti.

A ako je to na Slovensku? U nás sa v roku 2013 infikovalo v zdravotníckych zariadeniach viac ako 6-tisíc ľudí. Podľa Úradu verejného zdravotníctva sa nemocničné nákazy poriadne nevykazujú, hoci nemocnice majú povinnosť ich nahlasovať regionálnym úradom verejného zdravotníctva. Najčastejšie sa v nemocniciach nachádza zlatý stafylokok a iné stafylokoky. Tie môžu pri veľkom množstve a koncentrácii podľa bakteriológov spôsobiť nemocničnú nákazu, ktorá je odolná aj voči antibiotikám. V ohrození sú ľudia s chronickým ochorením kardiovaskulárneho systému či endokrinného systému, alebo po operácii. Nákaz sa však majú dôvod obávať aj nedonosené deti či starší pacienti, ktorých imunita je slabá. Každá baktéria, keď sa dostane do určitých podmienok, môže spôsobovať problémy. Najmä, keď sa jej vytvoria priaznivé podmienky, alebo keď majú ľudia oslabený imunitný systém. A pri akých podmienkach sa môže človek nakaziť? Predovšetkým dotykom.

Budeme chodiť do nemocníc s dezinfekčným prostriedkom?

Úbohý stav nemocníc veľmi negatívne ovplyvňuje prácu lekárov a, samozrejme, rovnako ovplyvňuje aj komfort pacientov. Tí sa často v zdravotníckych zariadeniach, kde by mali byť najlepšie hygienické podmienky, stretávajú s nevyhovujúcimi sociálnymi zariadeniami, rozpadnutými netesniacimi starými oknami a plesňami.

- Reklama -