Minister Kažimír: Historicky najvýhodnejší predaj dlhopisov

0
Minister financií Peter Kažimír (Autor: sita)

V siedmej tohtoročnej aukcii predala dlhopisy za historicky najlepších podmienok. Záujem investorov o 3 a 9 ročné dlhopisy predstavoval sumu viac ako 609 miliónov eur. Napokon boli predané bondy v celkovej sume 197 mil. eur, pričom bol po prvýkrát v histórii dlhopis v aukcii predaný so záporným úrokom.

Slovenské dlhopisy sú pre investorov stále vyhľadávanou príležitosťou. Medzi investormi má Slovensko výborné meno, čo potvrdila aj dnešná aukcia dlhopisov, v ktorej nakupovali prevažne zahraniční investori. Drvivú väčšinu dlhopisov totiž kúpili investori spoza hraníc Slovenska. Z celkovej hodnoty 197 miliónov eur  napokon zahraniční záujemcovia kúpili 187 mil. eur, čo je takmer 95%.

„Výsledky aukcie potvrdzujú, že Slovensko má stále vynikajúci kredit a naše dlhopisy sú skvelou príležitosťou pre investorov“, uviedol minister financií Peter Kažimír. Potvrdzujú to aj úrokové sadzby dosiahnuté v dnešnej aukcii. Po prvýkrát v histórii bol totiž dlhopis ponúkaný v aukcii predaný za záporný výnos, čo znamená, že investorom budeme v budúcnosti platiť menej, než za čo sme dnes dlhopisy predali. Inak zjednodušene povedané, investori zaplatia za to, že nám môžu požičať peniaze. Priemerné úročenie bolo pri deväťročných bondoch na úrovni 0,63% p.a., pričom predaj bol na úrovni 85 mil. eur a pri trojročných dlhopisoch bol výnos so zápornou hodnotou mínus 0,05% p.a. pre dlhopisy v sume 112 mil. eur.

Celkový záujem investorov bol na úrovni 609,3 mil. eur, avšak vzhľadom na dodržiavanie podmienok zákona o rozpočtovej zodpovednosti bolo možné akceptovať za týchto výhodných podmienok iba ponuku v celkovej hodnote necelých 200 mil. eur.  

- Reklama -