Figeľ (KDH): SMER sa chváli “cudzím perím”

0
Ján Figeľ, bývalý predseda KDH (Autor: SITA)

Otvoril diaľnicu, o ktorej Fico, ako opozičný kritik v roku 2010 hovoril, že sa za pôsobenia Jána Figeľa na ministerstve dopravy nevysúťaží a za takú nízku cenu nikdy nepostaví. Dnes tieto „lacné“ diaľnice strana SMER slávnostne otvára ako súčasť predvolebnej kampane. Za Ficových vlád sa diaľnice stavajú draho a pomaly.

„Miliardové megakšefty PPP sú gréckou cestou zadlžovania národa. Bolo zodpovedné voči ľuďom ich zastaviť a nahradiť ich transparentnými tendrami a financovať z eurofondov. Zrealizovaný PPP projekt pri Nitre je toho najväčším dôkazom,“ upozorňuje bývalý minister dopravy Ján Figeľ. Za užívanie tejto rýchlostnej cesty ľudia už zaplatili približne 440 miliónov eur a podľa našich informácií si ďalších 77 miliónov eur Granvia ešte nárokuje. To je spolu 517 miliónov eur za 4 z 30-tich ročných splátok za PPP projekt. Už dnes teda vychádza realizačná cena viac ako 10 miliónov eur na jeden km. To je bežná cena výstavby rýchlostnej cesty.  Za túto hodnotu cesta R1 PRIBINA mohla patriť štátu. Tieto peniaze EÚ Slovensku nepreplatí. Namiesto toho, aby cena bola konečná, ľudia vďaka Robertovi Ficovi zaplatia francúzskemu koncesionárovi spolu ďalších 3,5 miliardy eur za výstavbu, údržbu a prevádzkovanie cesty.

„Kresťanskí demokrati v bývalej vláde s odvahou dokázali, že to tak nemusí a nemá byť – že  výstavba diaľnic môže byť bez predražení a pritom dynamická. Za rok a pol nášho pôsobenia vo vláde sa začala výstavba 56 km nových diaľničných úsekov a do užívania bolo odovzdaných v tomto období až 72 km diaľnic a rýchlostných ciest s konkurenčnými, európskymi cenami, pričom náklady boli preplatené väčšinovo z fondov EÚ. Úsek na západ od Levoče, ktorý slávnostne otvára minister dopravy, je toho názorným príkladom,“ vyhlásil Ján Figeľ a pokračuje: „Neočakávam, že sa SMER za svoje reči o “nereálnych lacných diaľniciach” KDH a daňovým poplatníkom ospravedlní.

Ale ľudia si môžu porovnať náš zodpovedný prístup k verejným investíciám a netransparentné, ba korupčné konanie, ktoré sa za vlády SMERu stalo pravidlom nielen pri výstavbe infraštruktúry, ale aj v zdravotníctve, IT sektore, pôdohospodárstve, regionálnom rozvoji a v iných oblastiach. Motoristom prajem bezpečnú jazdu a veľa šťastných kilometrov na tejto novej a nepredraženej diaľnici.“

- Reklama -