KDH: Juraj Draxler nezvládol funkciu ministra

0
Minister školstva, vedy, výskumu a športu za SMER-SD Juraj Draxler (Autor: SITA)

V auguste toho roku odišlo z priamo riadenej organizácie ministerstva – z Metodicko-pedagogického centra (MPC), cca 460 tisíc eur na falošný účet. Platba a faktúry sa týkali národného projektu, v ktorom mala istá firma Kvant poslať na školy socializačné balíčky pre deti z osád. Zmluva medzi MPC a Kvantom bola podpísaná v marci a splatnosť faktúr vo výške cca. 460 tisíc eur bola k 1. 7. 2015. Koncom júna dostal ekonóm z MPC e-mail, ktorý ho informoval o zmene účtov. Prílohou falošného e-mailu boli aj podvodné, ale veľmi podrobné faktúry.

A to s takými podrobnosťami o projekte, ktoré pravdepodobne mali len ľudia z riadiaceho orgánu – Ministerstva školstva alebo priamo z MPC. Keďže ekonóm s riadením projektu nemal nič spoločné, e-mail odoslal na riadiacich pracovníkov projektu. Tí mali čísla skontrolovať a vypracovať dodatky k zmluve. Nakoniec, 18. augusta poslali peniaze na falošný účet. Slovenská republika takto prišla o čiastku cca 460 tisíc eur. Riaditeľka MPC dala hodinovú výpoveď zo zamestnania ekonómovi, ktorého urobila zodpovedným za nesprávnu platbu. „Minister Draxler bol o podvode informovaný, napriek tomu nekonal, nevyvodil zodpovednosť voči riaditeľke MPC. Jeho laxný prístup k podvodu navodzuje dojem, že celú kauzu sa snažil ,zamiesť pod koberec’,” uvádza poslanec za KDH Martin Fronc.

Priamo riadená organizácia Iuventa má delegovaný majetok, ktorý je v správe ministerstva školstva vedy, výskumu a športu. Ide o rozsiahle pozemky a budovy. Tento majetok dlhodobo slúži pre aktivity školskej mládeže. Vzhľadom na to, že pozemky sa nachádzajú v lukratívnej časti hlavného mesta Bratislavy boli zaznamenané viaceré pokusy – aj úspešné – ako sa tohto majetku zmocniť. Nie je cieľom popísať tieto aktivity. Skutočnosťou je, že ministerstvo v roku 1998 prišlo o časť týchto pozemkov a v roku 2009 o ich ďalšiu časť. Vzhľadom na to, že cena za 1 m² v tejto lokalite je 500 až 1000 eur, prišlo ministerstvo o pozemky v hodnote niekoľko 10 mil. eur. Toto sa nestalo vinou ministra Draxlera. Ale skutočnosť, že minister nechal budovu Iuventy prehlásiť za nadbytočný majetok, respektíve, že bola takto uvedená počas jeho pôsobenia, navodzuje presvedčenie, že ide o pokus dokončiť proces zmocnenia sa majetku Iuventy slúžiaci školskej mládeži. V tomto je jeho zodpovednosť evidentná a minimálne ju možno klasifikovať ako nekompetentnú a poškodzujúcu záujmy školskej mládeže.
„Pochybnosti o schopnosti ministra budí aj jeho ohlásený spôsob hľadania nového využitia budovy Ekoiuventy. Bez definovania podmienok, menovania komisie pre výber a určenia jeho transparentného procesu je už od začiatku pochybné, či takýto proces skončí v prospech detí a mládeže. Takýto výber nemôže jednoducho začať výzvou na zasielanie projektov na adresu ministerstva,“upozorňuje poslanec Fronc.

Personálna politika ministra Draxlera javí znaky, ktoré vypovedajú o nekompetentnosti a presadzovaní ľudí s ním spriaznených. Či ide o výber riaditeľa Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie, kde personálne spory prakticky paralyzovali činnosť tejto organizácie alebo o nekompetentné vedenie Iuventy, kde tlaky na politické nominácie zjavne ustúpili potrebe kvalifikovaného a kompetentného výberu vedenia. „Toto nie je ojedinelý personálny postup ministra Draxlera. O zmätkoch a nekompetentnosti ministra svedčia aj jeho organizačné pokyny, podľa ktorých premiestňuje pracovníkov ministerstva medzi jednotlivými útvarmi opakovane a chaoticky. V období od 30.09.2014 do 18.03.2015 bol príkazom ministra 9-krát zmenený organizačný poriadok ministerstva – v priemere raz za 18 dní,“ dodáva Fronc. Pri týchto zmenách sa jednotlivým útvarom počet pracovníkov raz zvyšoval , druhý raz sa znižoval.

- Reklama -