Kiska: Estónsko je pre Slovensko inšpiráciou

0
Andrej Kiska, prezident Slovenskej republiky (Autor: ReproFoto: facebook)

Hlavnou témou rokovania prezidentov boli aktuálne zahraničnopolitické otázky, osobitne utečenecká kríza a situácia na Ukrajine. Obaja prezidenti sa zhodli, že pre európsku perspektívu Ukrajiny a presadzovanie reforiem je kľúčové, aby prímerie vydržalo aj naďalej, a je potrebné ukázať Ukrajine podporu.

Na margo utečeneckej krízy vyjadril Andrej Kiska presvedčenie, že politici by mali ľuďom vysvetľovať situáciu bez kalkulovania o tom, koľko hlasov im to prinesie. Spolu s estónskym prezidentom vyjadrili solidárny postoj k utečencom.

Estónsko patrí medzi popredné krajiny v inováciách a kybernetickej bezpečnosti. Prezident Kiska preto popoludní navštívil aj e-Estonia Showroom, kde mu bližšie predstavili úspechy estónskeho e-governmentu. „Estónsko je pre Slovensko inšpiráciou. E-government, počet úspešných startupov a rozsah a kvalita vývoja a výskumu, to všetko je tu skutočne výnimočné,“ povedal Kiska.

Počas druhého dňa oficiálnej návštevy má prezident na programe diskusiu na inovačnom seminári o spolupráci slovenských a estónskych startupov, a tiež návštevu Centra výnimočnosti NATO pre kybernetickú bezpečnosť.

- Reklama -