Pellegrini (SMER-SD): Rešpektujem postoj obyvateľov Švajčiarska ku kvótam

0
Vicepremiér pre investície Peter Pellgrini (Autor: SITA)

Na jednej strane záujem o zlepšovanie spolupráce v oblasti školstva, vedy a výskumu, posilňovanie ekonomických či obchodných vzťahov, na strane druhej zavedenie povinných kvót vo Švajčiarsku. Aj týmto témam sa venoval predseda parlamentu Peter Pellegrini počas historicky prvej návštevy predsedu Národnej rady Švajčiarskej konfederácie Stéphana Rossiniho na Slovensku. Referendum, ktoré sa vo Švajčiarsku konalo v uplynulom roku ukázalo, že tamojší obyvatelia sú za zavedenie kvót a preferencií pre cudzincov, a to aj pre občanov Európskej únie, ktorí sa zaujímajú o život a prácu vo Švajčiarsku.

“Rešpektujem postoj obyvateľov Švajčiarska ku kvótam. Bude to ale veľmi komplikované, pretože zavedenie takýchto kontingentov a preferencií pre občanov EÚ je v príkrom rozpore s dohodami o voľnom pohybe osôb medzi Švajčiarskom a EÚ, “povedal Pellegrini po skončení rokovania. Zároveň pripomenul postoj Slovenska k povinným kvótam na prerozdelenie migrantov, ktorý je odlišný. „Môžem potvrdiť, náš názor, že zavedenie povinných kvót pre prerozdelenie utečencov dnešné problémy nevyrieši. Kvóty nezabránia sekundárnym pohybom migrantov z krajín, do ktorých boli pridelení, a v ktorých nechcú zostať. V tomto zmysle ale chápem, že Švajčiarsko sa môže stať ďalšou cieľovou krajinou, a preto sú kvóty z ich hľadiska výhodnejšie,”dodal. „Švajčiarskej strane som sa poďakoval za podporu duálneho vzdelávania u nás a osobitne za systém grantov a štipendií pre mladých vedeckých pracovníkov zo Slovenska, ktorý si vysoko ceníme a prináša významné konkrétne vedecké výsledky. Verím, že tento program bude švajčiarska strana aj naďalej realizovať v ďalších rokoc,“ povedal predseda NR SR.

Predsedovia parlamentov oboch krajín sa dotkli aj témy predsedníctva Slovenska v Rade EÚ, ktoré nás čaká v druhej polovici roku 2016. “To je určite aj jeden z dôvodov našej návštevy. Slovensko patrí medzi dôležité krajiny aj z hľadiska, že už čoskoro prevezme predsedníctvo v EÚ,” poznamenal S. Rossini. Zároveň pripomenul, že hoci Švajčiarsko nie je členom EÚ, ako ekonomický aktér je plne integrované do európskeho spoločenstva.

Obaja politici sa zhodli, že dnešná návšteva má posilniť bilaterálne vzťahy krajín a vyústi do návštevy švajčiarskeho prezidenta na Slovensku v budúcom roku. Pôjde o historicky prvú návštevu prezidenta Švajčiarskej konfederácie u nás, a očakáva sa, že spolu s dnešnou návštevou predsedu švajčiarskeho parlamentu vnesie novú dynamiku do vzťahov medzi oboma krajinami.

- Reklama -