SKOK!: Vyzývame Pellegriniho, aby predložil parlamentu správu o kontrole v Mochovciach

0
Juraj Miškov, predseda strany SKOK! (Autor: SITA)

Poslanci parlamentu by mali priamo v pléne rokovať o správe o výsledkoch kontroly Najvyššieho kontrolného úradu v jadrovej elektrárni Mochovce. Správa je v utajenom režime, a väčšina poslancov sa s ňou neoboznámi, hoci o vykonaní kontroly rozhodli hlasovaním všetkých. NR SR pritom bežne rokuje o materiáloch v režime vyhradené a dôverné, a je na to technicky zabezpečená.

Podľa poslanca za stranu SKOK! Martina Chrena, ktorý sa so správou oboznámil, nie je dôvod, aby o nej nemohol rokovať celý parlament. „Žiaľ, nemôžem hovoriť o detailoch, ale pre mňa správa bola potvrdením toho, čo sme už v minulosti dôrazne kritizovali – vrátane nezrovnalostí pri určení privatizačnej ceny. Už počas pôsobenia Juraja Miškova audit ukázal, že ENEL by mal Slovensku doplatiť takmer 240 miliónov eur, a je nepochopiteľné, prečo za štyri roky v tomto smere vláda neurobila žiadne kroky,” dodáva Chren.

Správa je aktuálne pridelená finančnému a rozpočtovému výboru parlamentu. Tlačový odbor parlamentu tvrdí, že keď sa s ňou oboznámia všetci jeho členovia, rozhodne sa o ďalšom postupe.

„Nie je mi jasné, prečo je správa v utajenom režime a nepredložia ju do pléna. Všetci majú právo vedieť výsledky hĺbkovej kontroly Slovenských elektrární,“ upozornil poslanec NR SR a predseda strany SKOK! Juraj Miškov.

„Je nemysliteľné utajovať správu NKÚ o kontrole Slovenských elektrární, ktorá by mala definitívne zhodnotiť využitie prostriedkov na dostavbu tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce. Potreba verejnej diskusie v pléne na túto tému je evidentná, ide o miliardy eur, preto žiadame predsedu NR SR Petra Pellegriniho o odtajnenie správy,“ uzavrel Chren.

- Reklama -