Vláda: Minimálna mzda od nového roka prekročí hranicu 400 eur

0
Eurobankovky (Autor: SITA)

„Nikdy nebudeme súhlasiť s názormi, že minimálna mzda ako inštitút by mala byť zrušená, naopak, budeme vždy vytvárať podmienky na to, aby minimálna mzda naďalej stúpala,“ vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico, ktorý dnes v priestoroch svojej pracovne na Úrade vlády SR podpísal vládne nariadenie o minimálnej mzde. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter zároveň odmietol akékoľvek tvrdenia, že zvýšenie minimálnej mzdy bude mať vplyv na politiku zamestnanosti alebo na prepúšťanie. „Roky, ktoré máme za sebou v druhej vláde Roberta Fica, potvrdzujú opak,“ zdôraznil minister. Vyššia minimálna mzda môže znamenať vyššiu spotrebu jej poberateľov, čo v konečnom dôsledku môže priniesť aj nové pracovné miesta v oblasti služieb.

Význam minimálnej mzdy podľa premiéra Roberta Fica spočíva vo viacerých aspektoch. Minimálnu mzdu na Slovensku v súčasnosti poberá asi 113-tisíc ľudí. „Štát má v rámci svojej regulačnej funkcie povinnosť neustále vytvárať tlak na zvyšovanie takto stanovenej sumy,“ povedal predseda vlády. Má to svoje racionálne dôvody, pretože produktivita práce rastie rýchlejšie ako mzdy.

Vďaka zvyšovaniu minimálnej mzdy dochádza k vytváraniu rozdielu medzi tými, ktorí pracujú a tými, ktorí nepracujú. „Chceme, aby sa na Slovensku oplatilo pracovať,“ podčiarkol Robert Fico. Ten, kto sa zamestná za minimálnu mzdu, musí dostávať viac peňazí, ako by dostal v prípade, že bude poberať sociálne dávky. „Som presvedčený, že to bude veľmi pozitívne pôsobiť aj ako motivačný faktor, aby ľudia mali dôvod pracovať,“ uviedol minister práce Ján Richter.

Tretím dôležitým aspektom zvyšovania minimálnej mzdy je tlak na rast miezd v iných oblastiach.

Zvýšením minimálnej mzdy na úroveň 405 eur vláda prekročila dve „magické hranice“. Premiér Robert Fico už pri predstavovaní druhého sociálneho balíčka pre ľudí avizoval, že chce, aby sa minimálna mzda začínala číslom 4. Druhý významný medzník je pomer výšky minimálnej mzdy k priemernému zárobku v národnom hospodárstve. „Dnes sme na úrovni  51 % priemerného zárobku,“ objasnil predseda vlády.

- Reklama -