Faktor (KDH) reaguje na obvinenia: Zavádzate, pán premiér!

0
Marian Faktor (Autor: KDH)

Predstavitelia SMER-u navyše porovnávajú neporovnateľné. Odborníci, ale aj politici, v týchto dňoch volajú po nastavení, kde odmeny odzrkadľujú výsledky práce. Pripomínam, že manažment pod mojim vedením nastupoval do štátnej poisťovne v čase, kedy jej hrozila nútená správa. Táto situácia mohla ohroziť na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti pre viac ako 2,7 miliónom poistencov. Do tejto situácie dostala VšZP moja predchodkyňa Zuzana Zvolenská, ktorá v nej zanechala stratu viac ako 100 miliónov eur. Jej mesačný príjem za takéto výsledky bol pritom porovnateľný.

Pre objektívnosť porovnávania odmien doplním aj fakt, o ktorom cielene politici SMER-u mlčia. Ako vedenie VšZP sme znášali, na rozdiel od priamych predchodcov a nástupcov, aj značné profesijné riziko. Ak by sme neodvrátili problém hroziacej nútenej správy, zdedený po pani Zvolenskej, mal by celý manažment zo zákona zákaz najbližších 10 rokov pôsobiť v manažérskych pozíciách v zdravotníctve. Pripomínam aj to, že manažmentu sa pod mojim vedením podarilo o 16 %, čiže o 20 mil. eur, znížiť prevádzkové náklady, teda nie výdavky na zdravotnú starostlivosť. Boli to doteraz historicky najnižšie prevádzkové náklady štátnej poisťovne.

Presnú informáciu o výške mojich príjmov má k dispozícii vedenie VšZP, a teda asi aj ministerstvo. To, že túto informáciu nepoužili na korektnú diskusiu o odmenách, vnímam ako súčasť politických hier a snahy zakryť aktuálne problémy v rezorte zdravotníctva. Tie považuje KDH za natoľko závažné, že začalo so zberom podpisov za odvolanie ministra Čisláka.

Zároveň by som rád vysvetlil rozdiel medzi medializovanou čiastkou a reálnymi príjmami z funkcií vo VšZP. Tento rozdiel vznikol chybným vyplnením oznámenia o príjmoch verejných funkcionárov. Touto chybou však neutrpel verejný záujem, ako v mnohých podobných prípadoch, skôr naopak. Vo výkazoch za rok 2010 a 2012 sú omylom uvedené aj príjmy, ktoré som nadobudol v čase, kedy som vo VšZP nebol. Sú to príjmy z mojich zamestnaní v čase pred nástupom vlády Ivety Radičovej, ako aj po jej predčasnom konci v roku 2012.

K téme výšky odmien len doplním, že pravidlá odmeňovania boli nastavené po širokej verejnej, odbornej aj mediálnej diskusii vládou Ivety Radičovej. A ako správne hovoria odborníci, ale aj niektorí politici, výška odmien by sa mala odvíjať od výsledkov práce. Za výsledkami práce manažmentu VšZP pod mojim vedením si aj s odstupom niekoľkých rokoch stojím.

Marián Faktor

- Reklama -