SDKÚ-DS: Musíme zamedziť pašeráctvu l’udí a obnoviť schengenský systém

0
Logo strany SDKÚ-DS (Autor: SDKÚ-DS)

„Od nás sa aj čaká, že podporíme systémové riešenia, to znamená zamedziť pašeráctvu, rozlíšiť ekonomických migrantov a uviesť naspäť funkčný Schengenský systém. Kolegovia z krajín bývalého sovietskeho bloku to už naznačili – my považujeme Schengenský systém za obrovskú výhodu a niečo, čo silne motivuje celú generáciu a ďalšie generácie, aby podporovali celú Európsku úniu, jej voľný pohyb osôb. A to, že v tejto chvíli naozaj stáva disfunkčným ľudia veľmi zle vnímajú. Čím skôr do toho dokážeme vniesť poriadok, na ktorom sa spoločne dohodneme, tým to bude pre všetkých lepšie,“ povedal dnes Pavol Frešo na pôde Európskeho parlamentu.

Predseda SDKÚ-DS v Bruseli prezentoval stanovisko celej frakcie Európskej ľudovej strany vo Výbore regiónov a na rokovaní sa na riešenie migračnej krízy pýtal priamo Vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Frederici Mogheriniovej.

Práve SDKÚ-DS bola prvou stranou, ktorá pred pár mesiacmi odhalila na sociálnych sieťach pašerácky biznis s ľudským zúfalstvom. Pavol Frešo totiž dnes za najväčší problém považuje ohrozenie Schengenu, teda spoločného bezpečného európskeho priestoru.

Prvým krokom, ktorý neznesie odklad, je aj pre zástupcov Európskej ľudovej strany zrýchlenie implementácie „hot spotov“, teda identifikačných centier, v ktorých budú migranti zaregistrovaní a kde môžu žiadať o azyl. To však ide ruka v ruke so zavádzaním efektívneho, spravodlivého a udržateľného mechanizmu, ktorý v rámci EÚ pomôže so zdieľaním spoločných nákladov spojených s riešením migračnej krízy.

Či už humanitárna pomoc alebo posilnenie vonkajších hraníc EÚ je však len riešením následkov migračnej vlny a nie skutočného problému, ktorým je vojna a hlad v krajinách ako Sýria či Líbya.

- Reklama -