Ministerstvo obrany: Vojaci z Martina si precvičili pohotovosť pre operáciu ALTHEA

0
Ilustračné foto: slovenskí vojaci (Autor: SITA)

Na miesto v priebehu dvoch dní dorazili všetci príslušníci s 37 kusmi ľahkej vojenskej techniky, t. j. s vozidlami Land Rover a nákladnými autami, na ktorých si doviezli výbavu potrebné na svoju činnosť. „Práve takéto previerky najlepšie preveria pripravenosť našich vojakov reagovať na krízové situácie, či už doma, alebo v zahraničí,“ povedal minister obrany SR Martin Glváč.

„Oblasť západného Balkánu patrí medzi dlhodobé priority v zabezpečení medzinárodného krízového manažmentu. Preto aj my prikladáme vysokú dôležitosť tejto jednotke a jej vycvičenosti a zladenosti. Zároveň to prináša novú výcvikovú príležitosť pre naše jednotky nasadené v podobnom type operácií,“ uviedol generálporučík Milan Maxim, náčelník Generálneho štábu OS SR.

Záložné jednotky pre operáciu ALTHEA boli vytvorené po zmene konceptu operácie v Bosne a Hercegovine, kedy boli na mieste  ponechané len malé styčné a pozorovacie tímy. Záložné jednotky, trvale dislokované mimo územia vo svojich materských krajinách dávajú veliteľovi operácie možnosť zasiahnuť v prípade eskalácie situácie. Ich prvoradou úlohou je udržiavanie verejného poriadku, ako aj ochrana vybudovanej infraštruktúry operácie.

- Reklama -