SaS: RVR začala konanie v súvislosti s reportážou o smrti dievčatka v rozhorúčenom aute

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Rada pre vysielanie a retransmisiu sa na svojom zasadnutí 29. septembra 2015 zaoberala výsledkami monitoringu programu Prvé televízne noviny a Televízne noviny zo dňa 22 .7. 2015, voči vysielaniu ktorého smerovali námietky. „Keďže na základe výsledkov analýzy vzniklo podozrenie, že vysielateľ TV Markíza mohol porušiť ustanovenie zákona o vysielaní a retransmisii, začala rada voči vysielateľovi správne konanie vo veci možného porušenia predmetnej veci,“ uvádza v stanovisku RVR. 

Blahová pripomína, že štáb televízie Markíza sa neprijateľným spôsobom dožadoval interview so šokovanými rodičmi nebohého dieťaťa a preto podala podnet na Radu pre vysielanie a retransmisiu. „Chcem všetkých povzbudiť v tom, že etiku médií môžeme strážiť a požadovať aj my, diváci,“ odkazuje Blahová.

Podľa zákona o vysielaní a retransmisii „Audiovizuálna mediálna služba na požiadanie, programová služba a ich zložky nesmú… zobrazovať osoby vystavované fyzickému či psychickému utrpeniu spôsobom, ktorý sa považuje za neoprávnený zásah do ľudskej dôstojnosti; platí to aj vtedy, ak dotknuté osoby s takým zobrazením súhlasili.“

„Mám za to, že niet väčšieho psychického utrpenia, než keď matke zomrie dieťa. Preto som presvedčená o tom, že TV Markíza porušila v tomto ohľade platný zákon a samoúčelne zobrazovala utrpenie človeka, ktoré nemalo pre diváka žiaden informačný význam,” uzatvára Blahová s tým, že je absolútne neprijateľné, aby sa na pobavenie davov používalo ľudské nešťastie.

- Reklama -