Slovenská národná strana podporuje apolitickosť a nezávislosť ZMOS

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Predseda SNS ocenil, že ZMOS vystupuje ako celok apoliticky a jednotne. Spolu s ním sa na rokovaní zúčastnil aj podpredseda SNS Vladimír Chovan a predseda Rady primátorov a starostov SNS Juraj Soboňa (sám starosta obce Solčany) a Juraj Hajduk, predseda odborného kabinetu SNS pre školstvo.

Rokovanie usporiadalo združenie miest a obcí Slovenska so všetkými relevantnými politickými stranami 7.8. októbra 2015 ohľadom problémov miest a obcí, najmä kľúčových agend života miestnej územnej samosprávy, financovania a postavenia samospráv.

Podľa Andreja Danka môže ZMOS pomôcť udržať to, čo považuje SNS za najdôležitejšie: parlamentnú demokraciu. Totiž štandardne konštituovaná politická strana, ktorá má vybudované svoje regionálne štruktúry, má prirodzene svojich zástupcov v samosprávach – ako primátorov, starostov, či poslancov mestských a miestnych zastupiteľstiev. Tí tak zabezpečujú riadny vzťah medzi štátom a samosprávou.

Andrej Danko tiež pripomenul, že Slovenská národná strana má pár svojich primátorov, niekoľko v koalícii, ako aj do 90 čisto národniarskych starostov a približne 45 koaličných. To podľa neho umožňuje problémy ZMOS-u preniesť aj do riešení v programe strany. Zdôraznil, že SNS bude vždy podporovať nezávislosť a apolitickosť ZMOS.

Podpredseda SNS Vladimír Chovan pripomenul, že SNS má dnes už asi 5500 členov. Medzi nimi je dostatočný odborný potenciál. V rámci Odborného kabinetu SNS sa preto vykreovali tímy pre všetky oblasti – aj pre oblasť ZMOS. V rámci prípravy volebného programu sú teda akceptované pripomienky odborníkov z praxe a zapracúvané do volebného programu. V rámci problematiky ZMOS diskutuje SNS prostredníctvom Rady starostov a primátorov SNS aj s mestami, obcami, organizáciami a občanmi.

Juraj Soboňa sa vyjadril k financovaniu samospráv. Zdôraznil tiež, že ich právne postavenie nie je rešpektované, sú často ,,na hrane zákona” a vyjadril tiež nespokojnosť s memorandom medzi vládou SR a ZMOS.

- Reklama -