Chmelár (SEN): Vrátime štátu rozkradnutý majetok

0
Eduard Chmelár. (Autor: SITA)

Na Slovensku sme sa naučili stotožňovať krivdy minulosti so zločinmi komunistického režimu. Lenže za posledného štvrťstoročia sa tu objavilo toľko zločinov, že už treba hovoriť aj o náprave krívd z obdobia po roku 1989. V prvom rade tu hovorím o bezprecedentnom rozkradnutí nášho spoločného majetku, ktoré dodnes spôsobuje problémy vo financovaní ústavou garantovaných verejných služieb štátu. Z tohto dôvodu je nielen prioritou, ale aj základnou podmienkou sociálno-ekologického hnutia SEN na rokovania o spolupráci s akýmikoľvek politickými partnermi ochota prijať konkrétne opatrenia na nápravu týchto krívd a vyšetrenie týchto zločinov. Politici sa doteraz vykrúcali, že je to príliš ťažké alebo dokonca nemožné, hoci opak je pravdou – jediné, čo doteraz chýbalo, je politická vôľa. Aj preto z tejto požiadavky neustúpime. Hnutie SEN vypracovalo desaťbodový plán, prostredníctvom ktorého chceme vrátiť ľudu tejto krajiny neoprávnene nadobudnutý majetok za uplynulých 25 rokov. Plán zahŕňa nasledujúce opatrenia:

  1. Preskúmame pochybné privatizácie: Našou prioritou bude preskúmať privatizačné zmluvy zvlášť pri veľkých a ziskových podnikoch. Dôsledne vyhodnotíme plnenie všetkých podmienok zo strany privatizérov. V prípade ich nedodržania alebo porušenia uplatníme všetky zmluvné sankcie a pokiaľ to bude možné, od zmlúv odstúpime.
     
  2. Nefunkčný zákon o preukazovaní pôvodu majetku nahradíme novou právnou úpravou, ktorá zjednoduší podávanie podnetov a rozšíri okruh osôb, ktorým sa môže preverovať majetok.
     
  3. Umožníme anonymné podnety, zavedieme možnosť utajenia identity oznamovateľa, zrušíme povinnosť uvádzať na podnete podpis a odtlačok pečiatky, zrušíme povinnosť uvádzať konkrétny majetok nadobudnutý z nelegálnych zdrojov a postaráme sa o nemožnosť odložiť podnet pre formálne nedostatky.
     
  4. Znížime hranicu, o ktorú zistený majetok presahuje preukázateľné príjmy, aby bolo možné začať súdne konanie – z 1500-násobku minimálnej mzdy na 100-násobok.
     
  5. Zavedieme možnosť preskúmavať aj majetok blízkych osôb, majetok prepojených právnických osôb a majetok manažérov a zamestnancov právnickej osoby.
     
  6. Zavedieme časovo neobmedzenú možnosť pre prokurátora pozastaviť účinnosť právnych úkonov bez primeraného protiplnenia, ktorými preskúmavaná osoba nadobudla majetok alebo sa majetku zbavila, a týmto právnym úkonom odporovať.
     
  7. Zavedieme povinnosť predkladať majetkové priznanie pre všetky osoby s majetkom vyšším ako 500 000 eur, ktoré budú podliehať kontrole určeného úradu. Obíde sa tak povinnosť nahlasovať, ktorá sa nahradí systematickou kontrolou.
     
  8. Oddelíme kriminálnu a finančnú políciu od Prezídia Policajného zboru, aby mohli konať samostatne a nepodliehali žiadnym vplyvom vedenia Policajného zboru a Ministerstva vnútra. Inšpekcia Ministerstva vnútra SR musí byť nezávislým orgánom.
     
  9. Zavedieme osobitnú zložku prokuratúry, ktorá nebude podliehať Generálnej prokuratúre a ktorá sa špecializuje na stíhanie trestných činov korupcie, zneužitia právomocí verejného činiteľa, a aplikáciu nového zákona o preukazovaní pôvodu majetku – príkladom nám môže byť Rumunsko, kde boli po zavedení nezávislej protikorupčnej prokuratúry trestne stíhaní viacerí bývalí aj aktívni politici, vrátane predsedu vlády.
     
  10. Starostlivo zhodnotíme bilaterálne zmluvy medzi SR a tretími štátmi o ochrane investícii, najmä v snahe presadiť nenapadnuteľnosť legitímnych legislatívnych opatrení prijatých slovenským parlamentom a odstrániť možnosť investorov žalovať SR pred súkromnými arbitrážnymi súdmi. S týmto cieľom zvážime aj aj možnosť vypovedania zmlúv o ochrane investícii po uplynutí príslušného obdobia ich platnosti.

Nepochybujem o tom, že voči tomuto plánu vznikne obrovský odpor nečestných privatizérov, ich lobistov a podvodníkov, ktorí majú strach o svoj lup. Títo ľudia sú schopní všetkého. Spolieham sa však na podporu bežných pracovitých ľudí, ktorým nie je jedno, že my všetci sme boli okradnutí hŕstkou zbohatlíkov, ktorým sa podarilo zorganizovať na Slovensku majetkový prevrat. Na ich strane je moc, na našej strane je spravodlivosť. Buďme jednotní a zvíťazíme.

- Reklama -