Kravaťáci z Košíc v drahých autách verzus zúbožené sestričky. Že sa nehanbíte, soptil v parlamente Hlina

0
Alojz Hlina. (Autor: SITA)

Novelu o platoch zdravotníkov posunuli včera poslanci NR SR do druhého čítania. Do ostrej rozpravy sa pustil aj Alojz Hlina. Útočil najmä na košickú skupinu, o ktorej tvrdil, že ovláda zdravotníctvo, za čo si od ministra zdravotníctva vyslúžil označenie klamár.  Mimochodom, šéf rezortu Viliam Čislák vyhlásil, že zdravotníci si stále len zvyšujú podmienky, čo odmieta akceptovať. Vraj sa nenechá vydierať. Zdravotníci sa totiž vyhrážajú výpoveďami, ak ich podmienky nebudú splnené.

Hlinovo vystúpenie v parlamente sa nieslo celé v silno emotívnom duchu. K prítomným sa prihováral razantným tónom. „Povedzte mi, ako môžete od sestričky spravodlivo požadovať, že sestrička moja, tu sa pozeraj, čo sa tu deje, za tie peniaze, ktoré dostávaš. Pozeraj sa na tých kravaťákov z Košíc, keď prídu otvárať novú časť nemocnice,“ apeloval Hlina.

Dereš a stredovek

Poslanec sa rozhorčil nad tým, že sestričky vraj majú vydržať. Situáciu prirovnal k rétorike Winstona Churchilla: „Nemôžem vám ponúknuť nič, len krv, pot a slzy.“ Vo svojej rozprave však nakladal Košičanom Hlina ďalej. „Nemôžete sa postaviť v obleku za 1 500 eur pred sestričky a povedať im: vydržte. Ešte na platy nie je, ale vydržte, lebo cez košické firmy sa idú kupovať cétečká,“ rozčúlil sa. Podľa neho stoja na jednej strane tunelovanie zdravotníctva, drahé autá, predražené CT a na strane druhej sestričky, od ktorých sa žiada, aby to akceptovali.

„Na Slovensku žije biedny a zbedačený ľud, ktorý má ešte stále v sebe ten dereš. Keby na nás záležalo, tak je tu stredovek a feudalizmus,“ soptil Hlina ďalej s tým, že žasne nad trpezlivosťou zdravotných sestričiek. Obdivuje ich za to, že sa vôbec dokázali pozerať na „tie tváre, ktoré prišli audinách v tisícových oblekoch otvárať cétečká a ešte si aj nechali urobiť kávu,“ obhajuje zdravotníčky poslanec.

Nech idú pred River park

„Keď má naša krajina na to, aby dokázala kúpiť predražené CT a na to, aby nakŕmila Foraia s jeho tetou Ankou, má mať aj na platy sestier.,” odporučil Hlina. Ako im ďalej odkázal, pri súčasnej situácii, keď zdravotníctvo sprevádzajú samé škandály, nemá nikto právo chcieť od sestričiek, aby vydržali. Minule bol protest pred Úradom vlády, Hlina však sestričkám odporúča ísť protestovať priamo pred Foraiov byt.

Kauzy v zdravotníctve sa zdajú byť ako nikdy nekončiaci príbeh. Od predraženého piešťanského CT prístroja sme sa dostali až ku škandálu bývalého šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcela Foraia, ktorý uzatvoril zvýhodňujúce zmluvy so svojou 77-ročnou tetou Annou Sučkovou, čo ho stálo teplé miestečko. Ani jeho náhradník Miroslav Vaďura však nie je žiadne neviniatko. Počas riaditeľovania v bratislavskej Univerzitnej nemocnici mal tiež nakúpiť predražený CT prístroj a ďalšia kauzička ho máta v súvislosti s čudným predajom pozemkov na Kramároch.

- Reklama -