Švejna (Most-Híd): Súhlasíme s cieľmi, ale priority máme iné

0
Ivan Švejna, podpredseda Mosta-Híd (Autor: SITA)

Napriek tomu, že návrh rozpočtu, ktorý v stredu na tlačovej besede predstavil premiér s ministrom financií sleduje dobré ciele, strana Most-Híd vidí problém v jeho štruktúre.  „Súhlasíme s cieľmi rozpočtu, avšak naše priority, ako ich dosiahnuť, sú iné,“ zhodnotil Ivan Švejna v reakcii strany Most-Híd na predstavený návrh rozpočtu.

Poukázal pritom na problematickú oblasť výberu daní či nelichotivú situáciu ohľadne eurofondov. „Stále tu vo vzduchu lietajú stovky miliónov eur, o ktoré štát prichádza pre neschopnosť vlády dostatočne zefektívniť výber DPH. Čo sa daní týka,  určite by sme príjem do štátnej kasy nezabezpečovali cez daňové licencie, ktoré Most-Híd odmieta a napadli sme ich aj na ústavnom súde.  Rovnako sme sa pripravili o nemalé peniaze aj tým, že Slovensko patrí medzi najhorších, čo sa čerpania prostriedkov z eurofondov týka ,“ pripomenul Ivan Švejna.

Aj keď ekonomické ukazovatele Slovenska sú na vzostupe a hospodársky rast sa prakticky prejavil aj na vyrovnanejšom návrhu rozpočtu, stále, bohužiaľ, platí, že mnohí občania žiadne pozitívne trendy slovenskej ekonomiky na vlastnej koži nepociťujú.  „Vláda sa stále nedokázala  výraznejšie popasovať  s nezamestnanosťou. V rámci 28 členských krajín EÚ nám patrí 22. miesto, všetci naši susedia majú nezamestnanosť nižšiu, pričom Česko je dokonca na druhej priečke,“ uviedol Švejna.

Ďalšou skupinou občanov, s ktorými vláda v rozpočte nepočíta tak, ako by si zaslúžili, sú dôchodcovia. „Trend valorizácie starobných dôchodkov je výsmechom seniorom. Dôchodky sa na budúci rok budú valorizovať o mizivých 1,9 eur, pričom v roku 2017 sa valorizácia dôchodkov za súčasných pravidiel priblíži k nule,“ zdôraznil Švejna a dodal, že v prípade, ak sa Most-Híd dostane do vlády, zlepšenie situácie seniorov na Slovensku bude pre stranu jednou z hlavných priorít.

- Reklama -