Premiér Fico: Od 1. januára budú mať ľudia základný okruh potravín lacnejší

0
Premiér Robert Fico (Autor: SITA)

Sadzba DPH znížená z 20 % na 10 % má okrem lacnejších základných potravín podporiť aj domácich výrobcov. „Veríme, že toto rozhodnutie bude pozitívne vnímať nielen slovenská verejnosť, ale bude pozitívne prijaté aj dodávateľským sektorom,“ vyhlásil dnes predseda vlády SR Robert Fico po tom, čo v Zrkadlovej sále Úradu vlády SR podpísal Memorandum o spolupráci pri uplatňovaní zníženej sadzby dane z pridanej hodnoty na vybrané potraviny.

Slávnostný podpis Memoranda o spolupráci pri uplatňovaní zníženej sadzby dane z pridanej hodnoty na vybrané potraviny medzi vládou SR a zástupcami ZOCR, SAMO, SPPK, SKS, PKS a JDS v Zrkadlovej sále Úradu vlády SR.

Memorandum s vládou podpísali zástupcovia Zväzu obchodu a cestovného ruchu, Slovenskej aliancie moderného obchodu, Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, Agrárnej komory Slovenska, Potravinárskej komory Slovenska a Jednoty dôchodcov na Slovensku. Jeho cieľom je garantovať prenos zníženej sadzby DPH do cien potravín. Zároveň došlo k dohode o duálnom označovaní cien potravín. „To priamo zákazníkom zabezpečí, aby mali možnosť vidieť na pulte, že toto je produkt, ktorého sa zníženie DPH týka a čo to znamená na konečnej cene tohto produktu,“ spresnil predseda vlády, ktorý zároveň ocenil prínos signatárov memoranda k tomuto kroku.

Medzi signatármi memoranda je aj Jednota dôchodcov na Slovensku. „Očakávame od našich seniorov, že budú vykonávať štandardnú občiansku kontrolu, akú vykonávali aj pri zavádzaní eura,“ povedal premiér. „Takáto široká celospoločenská dohoda vlády a zainteresovaných inštitúcií garantuje, že naše rozhodnutie nebolo márne a že zníženie DPH sa aj reálne prejaví na jednotlivých cenách,“ dodal.

Predseda vlády SR Robert Fico na tlačovej konferencii po podpise memoranda ocenil prínos jeho signatárov k prenosu zníženej sadzby DPH do reálnych cien potravín na pultoch obchodov.

Predseda Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak označil zníženie cien DPH za krok smerom k ľuďom. „Chcem uistiť, že v obchode sa tie ceny znížia. Keby sme ich neznížili, konkurencia nám to nedovolí. Ten, kto ich nezníži, ten zahynie, lebo vy, spotrebitelia, do takého obchodu neprídete,“ poznamenal Pavol Konštiak.

Od 1. januára 2016 dôjde k historickému zníženiu DPH na vybraný okruh potravín z 20 % na 10 %. Týka sa to mlieka, masla, chleba, čerstvého alebo chladeného mäsa a sladkovodných rýb produkovaných na území SR.

„Teším sa, že od 1. januára budú mať ľudia základný okruh potravín lacnejší, pretože do ich ceny bude prenesené zníženie DPH o 10 %,“ uzavrel Robert Fico.

- Reklama -