Rozšírenie plynovodu Nord Stream ohrozuje energetickú bezpečnosť Slovenska a okolitých krajín, varuje europoslankyňa Monika Flašíková Beňová

0
Monika Flašíková Beňová, europoslankyňa SMER-SD (Autor: archív MFB)

Projekt je zatiaľ v štádiu dohody medzi ruským Gazpromom a niekoľkými veľkými západoeurópskymi plynárenskými spoločnosťami. „Ukazuje sa, že ak de o naozaj veľké peniaze, nezmyslené sankcie proti Rusku, na ktoré všetci jasne doplácame, prestávajú byť prvoradé,“ uviedla poslankyňa Europarlamentu Monika Flašíková Beňová. Zároveň je podľa nej škoda, že v čase, keď je jednou z aktuálnych tém potreba budovania väčšej súdržnosti a solidarity v rámci Európskej únie sa žiaden z politických predstaviteľov členských štátov, z ktorých pochádzajú dané plynárenské koncerny, nepostavil proti takejto dohode.

„Jej prípadné naplnenie absolútne negatívnym spôsobom ovplyvní východoeurópske krajiny vrátane Slovenska, či už z hľadiska výpadku príjmov z tranzitu suroviny, ale predovšetkým by to znamenalo ohrozenie samotnej bezpečnosti dodávok plynu ich vlastným obyvateľom,“ zdôraznila europoslankyňa. Pripomenula, že solidarita sa predsa nemôže týkať len niektorých oblastí, pri ktorých to západným štátom momentálne vyhovuje, ako je to napríklad v prípade utečeneckej krízy. „Ak tak veľmi volajú po solidarite, tá sa musí vzťahovať na všetky strategické oblasti vrátane takej zásadnej, akou je energetická bezpečnosť,“ zdôraznila. Slovenský podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, zodpovedný za energetickú úniu, podľa nej viackrát upozornil na to, že tento projekt by zásadným spôsobom zmenil súčasnú plynovú mapu Európy, ktorá na to nie je pripravená a taktiež, že je v protiklade so snahou o diverzifikáciu zdrojov. „Jeho argumentácia v tejto oblasti bola doteraz jasná a pragmatická. Verím, že vo svojom vyhlásení opätovne poukáže na všetky riziká, ktoré by zvýšenie kapacity tejto prepravnej rúry  znamenalo pre krajiny východnej Európy,“ uzavrela poslankyňa.

K téme našej energetickej bezpečnosti sa vyjadril aj bývalý minister zahraničných vecí Pavol Hamžík, ktorý v súčasnosti pôsobí vo funkcii osobitného splnomocnenca ministerstva zahraničných vecí pre energetickú bezpečnosť. ,,Z pohľadu celkových dodávok, ktoré máme zazmluvnené do roku 2028 (dovtedy platí dlhodobá zmluva ), sme chránení a bezpeční. Ak však ide o dodávky plynu, musíme rozmýšľať aj za tento časový horizont, pretože ak by sa prerušil napríklad ukrajinský tranzit, a teda aj slovenský tranzit, budeme na tom škodovať. Lenže do roku 2028 musí Gazprom cez Gazpromexport SR dodať plyn akoukoľvek inou cestou na svoje náklady. Na druhej strane nechceme prísť o tranzitné poplatky. Osobne si myslím, že ukrajinský tranzit prerušený nebude. Či sa dobuduje tretia alebo štvrtá vetva Nord Streamu je ešte otázne. Zatiaľ bolo podpísané memorandum o porozumení, sú to také skúšobné balóniky, ako EÚ a my všetci zareagujeme. Ak mám hovoriť otvorene, toto je proti záujmom EÚ, ako aj proti princípom politiky, ktorú realizujeme, teda proti politike diverzifikácie zdrojov a trás. Prehlbuje to závislosť EÚ od jedného zdroja plynu. Podľa toho, ako sa s tým v EÚ vyrovnáme, sa ukáže, či to myslíme s novou energetickou politikou vážne,“ zdôraznil Pavol Hamžík.

- Reklama -