Danko (SNS): Treba prehodnotiť existenciu daňových licencií

0
Andrej Danko, predseda Slovenskej národnej strany (Autor: SITA)

Hneď po zavedení daňových licencií odborníci varovali, že licencie znížia množstvo firiem – a nie sú to len tzv. mŕtve firmy. Ukázalo sa, že licencie sa negatívne dotkli aj poctivých podnikateľov, z ktorých mnohí s podnikaním skončili. Alebo – a o tom sa, žiaľ na verejnosť nedostali žiadne štatistiky – presunuli svoje podnikanie do zahraničia. Predstavitelia niektorých firiem tento krok dokonca verejne avizovali. Bolo by určite dobré vedieť, koľko z tých zaniknutých firiem úspešne podniká v Českej republike, Poľsku, či Maďarsku.

Schváliť pozmeňujúci návrh v novele zákona o dani z príjmov, že od licencií sa oslobodzujú len pozemkové spoločenstvá vykonávajúce poľnohospodársku prvovýrobu, je nedostačujúce. Licencie totiž malým poctivým firmám často znemožňujú investovanie, či prijímanie nových pracovníkov. Firma môže byť síce v strate, ale ak je v prevádzke, odvádza za zamestnancov aspoň odvody a platí im mzdy. Čím štát finančne odľahčuje.

Daňové licencie sa zaviedli plošne, čo neprispelo k zlepšeniu podnikateľského prostredia. A to je podľa štúdií niektorých svetových agentúr u nás najhoršie spomedzi krajín Európskej únie.

Malým firmám by pomohlo zníženie odvodového zaťaženia a zrušenie odvodových povinností v prípade dohôd o pracovnej činnosti a dohôd o vykonaní práce, ako aj dôkladnejšie daňové kontroly pre odlíšenie mŕtvych firiem do tých poctivých. Pre zlepšenie podnikateľského prostredia preferuje SNS dlhodobo aj zníženie dane z príjmu na 19 percent, čo má zakotvené aj vo svojich programových tézach.

- Reklama -