Prezident Kiska: O nezávislosť, o svoju vlastnú krajinu môžeme prísť nečakane rýchlo

0
Prezident SR Andrej Kiska (Autor: sita)

Prezident Andrej Kiska sa v utorok zúčastnil na pietnom akte kladenia vencov k pamätníku česko-slovenských vojakov na Dukle pri príležitosti 71. výročia Karpatsko-duklianskej operácie. Pred pamätníkmi a účastníkmi bojov, predsedom vlády a ďalšími hosťami vystúpil s príhovorom.

„Pred 71. rokmi sa na tomto mieste proti vojakom Červenej armády a 1. československého armádneho zboru spojilo množstvo nepriaznivých okolností. Na prípravu útoku, ktorý mal posilniť Slovenské národné povstanie, mali len niekoľko dní. Museli čeliť nepriazni aj počasia, ktoré neumožňovalo podporiť vojakov bojujúcich o každý kúsok územia zo vzduchu. Museli bojovať s nepriateľom, ktorý do týchto miest povolal posily a podarilo sa mu v náročnom horskom teréne dobre zabezpečiť pozície.

Napriek tomu, po viac ako mesiac trvajúcich bojoch, nepredstaviteľných útrapách a veľkých obetiam na ľudských životoch, dokázali v tento deň 6. októbra 1944 vojaci 1. československého armádneho zboru prekročiť niekdajšie česko-slovenské hranice a prežiť chvíľu radosti nad oslobodením aspoň malej časti slovenského územia.A potom pokračovali ďalej — v boji, ktorý trval ešte niekoľko týždňov a zapísal sa do dejín ako jedna z najťažších horských bitiek druhej svetovej vojny.

Dnes sme sa tu zišli, aby sme si uctili pamiatku obetí týchto krutých bojov — takmer 20-tisíc vojakov Červenej armády a 1 800 vojakov 1. československého armádneho zboru. Ľudí rôznych národností, ktorí sa nikdy nevrátili k svojim najbližším. Našich krajanov, ktorým nebolo dopriate pocítiť úľavu a radosť z oslobodenia svojej vlasti o niekoľko mesiacov neskôr.

Stojíme tu aj preto, aby sme sa sklonili pred statočnosťou a vytrvalosťou tých, čo zahynuli, aj tých, čo prežili. Dukla nám naliehavo pripomína, že o nezávislosť, o svoju vlastnú krajinu môžeme prísť nečakane rýchlo, ale ak ju chceme získať späť, musíme o ňu bojovať zo všetkých síl, v prípade Karpatsko-duklianskej operácie doslova meter po metri.

Dukla je silným svedectvom o tom, aká odvaha, hrdinstvo a nesmierna obetavosť sú potrebné, aby sme si znovu vybojovali slobodu, ktorú sme stratili, keď sa mnohí nechali zaslepiť ideológiou a nenávisťou nacizmu a fašizmu, keď nedokázali rozpoznať zlo v zárodku a umožnili mu zničiť krajiny, celé kontinenty a milióny ľudských životov. Je našou úlohou si to pripomínať a našou povinnosťou nedať priestor žiadnej podobe zla, ako bolo to, proti ktorému statoční vojaci pred 71 rokmi na týchto miestach bojovali a obetovali svoje životy.“

- Reklama -