Slovensko na pranieri. Prezident Európskej únie vyzval Slovákov k solidarite a k zodpovednosti

0
Donald Tusk, predseda Európskej rady (Autor: SITA)

Na septembrovom neformálnom summite sa lídri Únie dohodli na navýšení financovania a posilnení pomoci pre krajiny, ktoré čelia najväčšiemu náporu migrantov. To isté by malo platiť aj pre susedné krajiny a agentúry zaoberajúce sa utečencami. Návrh Komisie podporila väčšina poslancov.

Do Európy sa chystá ďalšia vlna migrantov

Na úvod debaty o migračnej kríze vystúpil pred poslaneckým plénom v Štrasburgu predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý informoval, že nie je vylúčený príliv ďalších troch miliónov utečencov zo Sýrie. „Státisíce utečencov k nám prichádzajú preto, lebo naša spoločnosť je zo všetkých najtolerantnejšia a najotvorenejšia,“ vyhlásil Tusk. Podľa jeho slov je našou „spoločnou povinnosťou, aby sme týmto ľuďom pomohli a aby sme chránili naše vonkajšie hranice“. Obnovenie kontroly na našich vonkajších hraniciach považuje za „nevyhnutnú podmienku efektívnej, humánnej a bezpečnej migračnej politiky“.

Dodržiavajte pravidlá

Predseda Európskej rady zároveň vyzval k vzájomnej solidarite, dodržiavaniu európskych pravidiel a k zodpovednosti. „Dodržiavanie pravidiel vždy znamená obetovanie časti vlastných záujmov. Tieto slová by som rád adresoval Maďarom, Talianom, Slovákom a Grékom,“ upresnil. Pokračoval, že je nevyhnutné vyhnúť sa extrémistickým prejavom, ako je napríklad antiimigračná politika, ale aj druhému extrému – aby Európa otvárala náruč všetkým migrantom.

Turecko a EÚ ruka v ruke

Poslancom sa tiež prihovoril aj predseda Komisie Jean-Claude Juncker, ktorý im poďakoval, že odsúhlasili návrh o „spravodlivom prerozdeľovaní utečencov“. Toto rozhodnutie podľa neho národným vládam ukázalo jasnú cestu. „Viete si predstaviť, že by Európska rada zrušila rozhodnutie Parlamentu?“ spýtal sa. Pripomenul, že Európska únia nemôže pozerať len dovnútra, ale musí tiež hľadieť na problémy mimo územia EÚ. „Turecko a EÚ by mali touto cestou kráčať spoločne. Musíme sa pozrieť na to, ako pomôcť tým nešťastným ľuďom, ktorí prichádzajú na naše pobrežia,“ vyhlásil Juncker.

Pokrytectvo, ploty, nenávisť

„Ploty, egoizmus, nenávisť. Všetko toto je negatívne a svedčí o tom, že nevieme riešiť problémy. Pohnime sa dopredu, nech neohrozíme dušu a samotnú budúcnosť Európy,“ vyhlásil taliansky sociálny demokrat Gianni Pittella.

Guy Verhofstadt (ALDE, Belgicko) vyzval štáty, aby konali. „Trpíme dôsledkami. Nie sú to ani Rusi, ani Američania. Na európskej úrovni zatiaľ neprijímame žiadne iniciatívy. V Rade máme dokonca tri rozdielne názory. Tak už niečo robte!“

Pablo Iglesias (GUE/NGL, Španielsko) hovoril o pokrytectve Únie. Európska zahraničná politika podľa neho „za posledných 15 rokov nevyriešila žiadne vojny ani krízy“. Takisto si myslí, že nepomôže ani navýšenie rozpočtu. „Myslím si, že pri riešení týchto problémov by sme mali byť menej pokryteckí,“ dodal.

Philippe Lamberts (Zelení/ESA, Belgicko) pripomenul že „diktátori a tí, ktorí neprijímajú žiadnych utečencov, by nás nemali učiť o tom, ako by mala vyzerať demokracia“. Pokračoval, že bohatstvo krajín Únie dnes predstavuje 23,7 percenta svetového hrubého národného dôchodku a 160 000 utečencov, ktorých sa Rada rozhodla prerozdeliť, predstavuje len 0,2 percenta utečencov vo svete. „Myslím si, že Európa môže urobiť viac,“ dodal.

Podľa Fabia Massima Castalda (ESPD, Taliansko) je to, ako k tejto kríze pristupujú členské štáty, znakom „vnútornej krízy, ktorá dvíha vnútorné bariéry a ohrozuje stabilitu a solidaritu nás všetkých“.

Louis Aliot (ENS, Francúzsko) sa zastal maďarského predsedu vlády. „Áno, potrebujeme pomôcť krajinám v prvej línii, našim talianskym a maďarským priateľom. No prestaňme stigmatizovať pána Orbána, ktorý v Maďarsku robí, čo len môže,“ povedal.

- Reklama -