OĽaNO: Návrh na zrušenie premlčateľnosti sexuálneho zneužívanie neprešiel

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Napriek jednoznačnej podpore poslancov v rozprave však v hlasovaní zákon neprešiel, keďže 68 poslancov Smeru sa zdržalo hlasovania.

Jeden z predkladateľov Miroslav Kadúc k tomu hovorí: “Nejde o prvú opozičnú novelu trestného zákona, ktorá reaguje na požiadavku aplikačnej praxe. Či už je to otázka drogovej kriminality, otázka veľmi vágneho trestného činu sprenevery, alebo otázka trestných činov so sexuálnym kontextom páchaným na mladistvých, treba otvorene povedať, že ide o témy, ktoré sú pre vládnu stranu politicky nezaujímavé. V porovnaní s masovým politickým benefitom, po ktorom táto vláda baží ako žiadna iná, je spravodlivosť pre jednotlivca malý, ak vôbec nejaký, motivačný faktor prijatia zmeny. Žalostné.”

Janku Šípošovú pri takýchto hlasovaniach ma najviac mrzí to, keď nikto v rozprave neprednesie žiadnu výhradu a pritom „všetci vieme, že takáto právna úprava nemá žiadny politický cieľ, iba snahu pomôcť obetiam i predchádzaniu takýchto skutkov“.

„Pre nás nie je prvoradé potrestanie páchateľov, ale ochrana obetí a táto vláda si ani v tejto oblasti neplní svoju povinnosť ani voči medzinárodným záväzkom a tým menej voči vlastným občanom. Tak to požaduje aj pre nás záväzná Smernica EP a Rady o obetiach, ktorú však súčasná vláda odignorovala a nepripravila jej transpozíciu do slovenského právneho poriadku“, dodáva Erika Jurinová.

- Reklama -