Minister Lajčák: Reforma bezpečnostného sektora ostáva jednou z priorít Slovenska

0
Miroslav Lajčák v OSN (Autor: SITA)

Slovensko posúva reformu bezpečnostného sektora na pôde OSN na novú úroveň. Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák predsedal v piatok na okraj Valného zhromaždenia OSN v New Yorku ministerskému stretnutiu o prepojení reformy bezpečnostného sektora a novoschválených Cieľov udržateľného rozvoja.

“Reforma bezpečnostného sektora predstavuje prepojenie medzi aktivitami na nastolenie mieru a na jeho udržanie. Vytvára tak prostredie na realizáciu rozvojových cieľov, keďže jeden z nich definuje mier, právny štát a fungujúcu justíciu ako základný predpoklad udržateľného rozvoja,” zdôraznil minister M. Lajčák pred zástupcami troch desiatok krajín a viacerých úradov zo systému OSN.

Slovensko je na pôde OSN iniciátorom a stálym spolupredsedom Skupiny priateľov reformy bezpečnostného sektora. Piatkové stretnutie na vysokej úrovni zorganizovalo len pár dní po tom, ako Rozvojový summit OSN odsúhlasil nové Ciele udržateľného rozvoja. SR sa v tejto súvislosti snaží o lepšie ukotvenie reformy bezpečnostného sektora do novej rozvojovej agendy.

Minister M. Lajčák v piatok v New Yorku navrhol vytvorenie Osobitnej siete na realizáciu reforiem bezpečnostného sektoru a získal pre to aj podporu príslušných úradov OSN.

„Reforma bezpečnostného sektora ostáva jednou z priorít Slovenska na pôde OSN. Dnešná diskusia sa zamerala na lepšie pochopenie prepojenia medzi tvorbou bezpečného prostredia v postkonfliktných oblastiach a vytváraním udržateľného prostredia pre mier a ekonomický rozvoj,“ poznamenal po skončení podujatia minister M. Lajčák.

Piatkové podujatie v New Yorku priamo nadväzuje na februárové zasadnutie Skupiny priateľov reformy bezpečnostného sektora, ktoré v OSN tiež zorganizovala SR, a na ktorom sa zúčastnilo viac ako 60 krajín a inštitúcií. Jeho účastníci vtedy odporučili zamerať sa na tesnejšie prepojenie tejto problematiky a rozvojovej agendy.

Slovensko sa téme venuje od roku 2007, keď ju malo ako prioritu svojho predsedníctva v Bezpečnostnej rade OSN. Vychádza pritom z vlastnej skúsenosti , že dobre manažovaná reforma bezpečnostného sektora tvorí kostru celkovej dlhodobej stability a úspešnej transformácie. Hlavný zámer je zakomponovať reformu bezpečnostného sektora do mierových a rozvojových procesov v štátoch, kde s nastoľovaním a udržiavaním mieru pomáha medzinárodné spoločenstvo.

- Reklama -