Chovan (SNS): Je otázne, či zníženie DPH na potraviny pocítia spotrebitelia

0
Vladimír Chovan (Autor: SNS)

Mnohí slovenskí producenti totiž už dnes predávajú len za výrobné náklady, dokonca aj pod ne. Zníženie DPH im môže čiastočne pomôcť zvýšiť ceny pre obchodníkov, ktorí však musia znížiť marže.

Podľa SNS by sa okruh potravín mal rozšíriť o ďalšie, najmä o všetky produkty poľnohospodárov, ktorí predávajú tzv. z dvora. Pri vybratých druhoch totiž chýba napríklad zelenina, ovocie, niektoré mliečne výrobky, či vajcia. To kritizovali aj predstavitelia iných politických strán, s čím je SNS stotožnená.

Je však tiež otázne, či sa znížená DPH prejaví poklesom cien o celých 10 percent. Zahraničie podobné skúsenosti má a podľa toho sa takéto zníženie prejaví pri konečných cenách len v 30 percentách celého balíka potravín.

Slovenská národná strana zakotvila vo svojich programových tézach o. i. prijať zákon o potravinovej sebestačnosti ako nástroja na trvalé dominantné postavenie domácich producentov, chovateľov a pestovateľov na Slovensku, ako aj zaviesť definíciu slovenskej potraviny. To by mohlo pomôcť slovenským výrobcom potravín – spotrebiteľov by to zas inšpirovalo, aby domácich potravín kupovali viac. V prípade zníženia DPH by preto vláda mala myslieť na viac druhov slovenských potravín od slovenských výrobcov. Čiže mala by rozšíriť sortiment potravín o tie typické slovenské, ktoré produkujú najmä naši výrobcovia.

- Reklama -