Minister Lajčák: Silná OSN je zárukou lepšieho sveta

0
Miroslav Lajčák v OSN (Autor: SITA)

Počas vystúpenia vo všeobecnej rozprave na 70. Valnom zhromaždení OSN v New Yorku to vyhlásil podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Podobné posolstvo následne tlmočil aj na bilaterálnom rokovaní s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom.

„Silná a efektívna OSN znamená lepší svet. Svet, kde má moc právo a nie svet, kde právo určuje ten, kto má moc,“ konštatoval na valnom zhromaždení minister M. Lajčák. Posilnenie OSN je podľa neho najlepšia investícia na naplnenie univerzálnej túžby ľudí po mieri, rozvoji, rovnoprávnosti a spravodlivosti vo svete. „Nové výzvy a hrozby, ktoré sa neustále vynárajú, prekračujú národné hranice a týkajú sa každého bez výnimky: pandémie, klimatické zmeny, migrácia, kybernetická bezpečnosť alebo terorizmus a organizovaný zločin. Správne miesto na vysporiadanie sa s týmito výzvami predstavuje práve OSN,“ zdôraznil Miroslav Lajčák a dotkol sa aj snáh o reformu svetovej organizácie.

„Všetci spoločne by sme mali hľadať praktické nástroje, aby súčasný systém plnil svoje pôvodné poslanie. OSN tak bude môcť reagovať na nároky a požiadavky, ktoré na ňu kladú výzvy dneška, ale aj zajtrajška. OSN je vlastníctvom členských štátov. Každá krajina, bez ohľadu na svoju veľkosť, nesie zodpovednosť a zohráva dôležitú úlohu v procese iniciovania a realizácie zmien,“ poznamenal M. Lajčák. Výsledkom tohto reformného procesu by mala byť podľa neho silnejšia, efektívnejšia a akcieschopnejšia OSN: „Naozaj globálna organizácia, ktorá sa dokáže lepšie vysporiadať s prepojenými a multidimenzionálnymi hrozbami a výzvami pre medzinárodný mier, bezpečnosť a rozvoj,“ uviedol vo vystúpení vo všeobecnej rozprave VZ OSN minister M. Lajčák.

Na stretnutí s generálnym tajomníkom Pan Ki-munom sa potom podrobnejšie venoval konkrétnym aktuálnym témam, ktorú sú prioritné tak pre OSN, ako aj pre Slovensko: klimatické zmeny, mierotvorné operácie, migračná kríza a situácia na Ukrajine.

Minister M. Lajčák pokračoval vo štvrtok aj v bilaterálnych rokovaniach so zahraničnými partnermi. S ministrom zahraničných vecí Nového Zélandu Murrayom McCullym prebrali v prvom rade prípad slovenského občana Daniela Červeňa, ktorého na začiatku augusta zastrelila polícia v Aucklande. M. Lajčák zopakoval naliehavý záujem SR na podrobnom vyšetrení tohto prípadu. Novozélandský partner ho ubezpečil, že rovnaký záujem na objasnení všetkých okolností má aj vláda Nového Zélandu a urobí všetko preto, aby prebiehajúce vyšetrovanie prinieslo odpovede na všetky otázky. Ministri M. Lajčák a M. McCully si vymenili názory aj na regionálne otázky a na migračnú krízu.

Predovšetkým o bilaterálnych záležitostiach diskutoval M. Lajčák s ministerkou zahraničných vecí Indonézie Retnou Marsudiovou. Potvrdil žiadosť Slovenska o zaradenie do zoznamu krajín s bezvízovým stykom, ktorý Jakarta práve finalizuje. Zároveň pozval indonézsku partnerku na návštevu SR.

Rozširovanie Severoatlantickej aliancie a vývoj situácie na Ukrajine boli hlavné témy rozhovoru ministra M. Lajčáka s námestníčkou ministra zahraničných vecí USA Victoriou Nuland.

Na stretnutí s ministrom zahraničných vecí Tadžikistanu Sirodžindinom Aslanovom odovzdal Miroslav Lajčák symbolický šek na 10-tisíc eur, ktoré Slovensko poskytuje na zmiernenie katastrofických letných záplav v krajine. Minister M. Lajčák tiež vyjadril pripravenosť SR aj Európskej únie pomáhať tejto stredoázijskej krajine s rozbehnutím politických a ekonomických reforiem a s opatreniami na znižovanie chudoby. Zároveň zdôraznil záujem Slovenska o oživenie dvojstranných vzťahov a politického dialógu, keďže kontakty oboch krajín neboli v poslednom období príliš intenzívne.

M. Lajčák sa v New Yorku stretol aj s predsedom predsedníctva Bosny a Hercegoviny Draganom Čovićom. Predmetom ich rozhovoru boli vnútorné reformy v krajine, ktoré sú potrebné pre efektívne fungovanie štátu i pre jeho napredovanie v procese európskej integrácie. 

- Reklama -