Csicsai (Most-Híd): Nižšiu DPH na vybrané potraviny slabší sotva pocítia

0
Gabriel Csicsai (Autor: MOST-HÍD)

Takto selektovaný zoznam potravín so zníženou sadzbou DPH, ktorý po dlhých mesiacoch predstavila vládna strana prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu k novele zákona o dani z pridanej hodnoty v poslednej chvíli na konci rozpravy v NR SR, je podľa Gabriela Csicsaia, žiaľ, opäť nekoncepčným a neadresným krokom.

„Ak je naozaj  snahou pomôcť ekonomicky slabším, citlivejším skupinám obyvateľstva – rodín, sumu, určenú pre toto opatrenie, teda Ficom avizovaných 77 miliónov eur, mohla vláda radšej posunúť priamo cieľovým rodinám,“ uviedol poslanec NR SR za Most-Híd.

Ako ďalej upozornil, znižovanie DPH na potraviny v podobe, ako ho predložil Smer a dnes schválil parlament, zvýhodňuje skôr skupinu obyvateľstva, ktorá si môže dovoliť odvádzať daň štátu formou DPH.

„Ekonomicky silnejší minú viac na potraviny a zároveň si budú užívať vyššie výhody. Nehovoriac o tom, že nižšia daň z pridanej hodnoty sa nemusí automaticky podpísať pod zníženie cien vybraných tovarov v obchodoch,“ podčiarkol Csicsai, ktorý spôsob, akým vláda predložila do NR SR pozmeňujúci návrh so zoznamom potravín, na ktoré sa znížená DPH bude uplatňovať, označil za zákerný.

„Aj keď Fico argumentuje, že opatrenie vlády sleduje podporu domácej potravinárskej produkcie, nemyslím si, že to bude fungovať.  Rozhodne by bolo efektívnejšie, keby štát tých 77 miliónov investoval do podpory spracovateľského priemyslu a na podporu malých gazdovstiev a mladých farmárov. Takto by mohlo vzniknúť od dvoch do päťtisíc pracovných miest a zároveň  by sme vedeli znížiť  ceny všetkých – aj najobľúbenejších potravín na Slovensku o 10%, “ vysvetli Gabriel Csicsai, pričom dodal, že aj keď v zásade znižovanie DPH na potraviny víta, okolnosti a spôsob, akým to urobila vláda Smeru, sú pre neho neprijateľné. „Smer to robí,  žiaľ, účelovo a nedá sa to nazvať inak ako Potemkinovou dedinou,“ dodal na záver Csicsai.  

- Reklama -