Faktor (KDH): Každý raz zostarne

0
Marian Faktor (Autor: KDH)

Súčasná rýchla doba nám nesporne priniesla množstvo výhod, ale vyžiadala si aj svoju daň. Nabúrala tradičný model rodiny a starostlivosti o seniorov. Model, kde sa aktívna časť rodiny starala o starších členov rodiny, je čoraz vzácnejší. Je preto potrebné radikálne zmeniť naše predstavy o starobe.

Kvalita života

Predčasný nástup chorôb zhoršuje kvalitu života. Slováci spolu s Lotyšmi žijú najmenej rokov zdravého života spomedzi 28 krajín Európskej únie. 65-ročných Slovákov čakajú iba štyri roky života v zdraví. V Česku a Poľsku žijú takíto seniori v zdraví vyše osem rokov.

Dĺžka života

Počet seniorov sa do roku 2060 zdvojnásobí. Tento demografický vývoj zamáva celou našou spoločnosťou. Spochybní solidaritu. Prinesie veľké výzvy pre sociálny i zdravotný systém, pre udržateľnosť ich financovania. Treba ich riešiť už teraz, najmä keď vieme, čo nás čaká.

Už dnes máme na Slovensku nedostatok kapacít nielen v domovoch sociálnych služieb. Mesačné náklady na klienta DSS sa pritom pohybujú až na úrovni 1900 eur, čo je výrazná záťaž pre jednotlivca i pre systém. Dostupnosť opatrovateľských služieb v domácnosti seniora zase naráža na byrokraciu. Úradníci na ministerstvách zdravotníctva a sociálnych vecí sa už roky nevedia dohodnúť, kto, čo a ako by mal financovať. Je preto potrebné hľadať konzistentné riešenia financovania a zabezpečenia kvalitného života seniorov.

Nehovorím pritom o vianočných dôchodkoch, ktoré sú skôr marketingom ako výraznou pomocou. Hovorím o funkčnom systéme domácej opatrovateľskej starostlivosti, ktorá by mala byť prioritou pri zavádzaní moderného systému zdravotno-sociálnej starostlivosti na Slovensku. Tento model totiž nielenže umožní starším ľuďom zostať žiť tam, kde prežili veľkú časť svojho života, ale je aj z pohľadu štátu efektívnejší.

Na vyriešenie tejto otázky však nestačí venovať sa tejto téme jeden deň alebo mesiac v roku.

Dnes však chcem zdôrazniť niečo iné.

Sú hodnoty, ktoré s financovaním vôbec nesúvisia. A niekedy to pri našej frustrácii z predpisov, úradov či inštitúcií nevidíme. Úcta k starším je našou osobnou morálnou povinnosťou. Štát ani sociálny systém nikdy nenahradí rodinu, priateľov, blízkych.

Mesiac úcty k starším je symbolicky na jeseň, v októbri.

Zavolajme svojim rodičom, kým môžeme.

A to nie len dnes, na Deň starších.

- Reklama -