Vláda: DPH na vybrané potraviny bude o 10 % nižšia

0
Eurobankovky a mince (Autor: SITA)

„Rozhodli sme sa znížiť DPH z 20 % na 10 % na nasledujúci okruh potravín: čerstvý chlieb, mlieko vo všetkých kategóriách, maslo, všetky druhy mäsa, čerstvé ryby,“ spresnil na tlačovej konferencii predseda vlády SR Robert Fico. Na ohlásenie splnenia ďalšieho opatrenia si vybral netradičné miesto – supermarket v Senci.

Zníženie DPH na vybraný okruh základných potravín sleduje dva ciele: po prvé, aby ľudia pri základných potravinách platili menej peňazí, po druhé je to podpora domácich producentov. „Chceli sme sa sústrediť na výrobky, u ktorých vieme, že pochádzajú najmä z domáceho prostredia,“ objasnil Robert Fico. Podľa jeho slov neexistuje dôvod, prečo by znížená DPH mala platiť napríklad na mrazené kurence, ktoré pochádzajú z inej krajiny, ako je Slovensko. Ak to v budúcnosti ekonomická situácia dovolí, premiér Robert Fico nevylúčil, že základný okruh potravín môže byť rozšírený o ďalšie produkty.

Zníženie sadzby DPH sa musí v plnej miere prejaviť aj na cenách pre koncových spotrebiteľov. „Garantujeme, že DPH sa zníži z 20 % na 10 %,“ vyhlásil Robert Fico. „V tomto duchu pripravuje minister pôdohospodárstva veľké memorandum, ktoré chceme podpísať s obchodníkmi, s výrobcami, s Jednotou dôchodcov Slovenska a ďalšími, ktorí nám pomôžu monitorovať, či došlo k takémuto prenosu 10 % DPH,“ dodal. Vláda okrem toho zvažuje na niekoľko mesiacov zaviesť v obchodoch duálne ceny – podobne ako pri zavádzaní eura na Slovensku. Spotrebitelia by tak mali možnosť vidieť, že toto je potravina, na ktorú sa znížená DPH vzťahuje, takáto bola jej cena s 20 percentnou DPH a takáto je nová cena po znížení DPH.

„Veríme, že toto opatrenie bude mať pozitívny vplyv na domácich dodávateľov mäsa, rovnako by to malo mať pozitívny vplyv aj na výrobcov mlieka, masla a mliečnych výrobkov a pokiaľ sa bavíme o čerstvom chlebe, je to predovšetkým produkt, ktorý sa vyrába v slovenských pekárňach,“ zdôraznil predseda vlády.

Historické zníženie DPH si zo štátneho rozpočtu vyžiada 77 miliónov eur. Vláda však môže podobný krok urobiť preto, lebo zodpovedne konsoliduje verejné financie a vďaka lepšiemu výberu daní a intenzívnemu boju proti daňovým únikom získava do rozpočtu viac finančných prostriedkov.

- Reklama -