Potrestajme Fica za postoj k utečencom, žiadajú niektorí eurosocialisti. Ustojí to premiér? Flašíková-Beňová prezrádza pre ParlamentnéListy.sk viac

0
Monika Flašíková Beňová, poslankyňa EP (SMER-SD) (Autor: SITA)

Predseda SMERu Robert Fico má v pondelok v Štrasburgu eurosocialistom vysvetliť niekoľko háklivých tém. Členovia PES sú napríklad zvedaví, či je premiér schopný upustiť od svojho zámeru podať žalobu na Európsku komisiu pre kvóty. Tiež by sa mal verejne dištancovať od nenávistných prejavov voči moslimom či Rómom. Môžete nám k požiadavkám členov PES povedať niečo bližšie? Na čo sa môže podľa vás predseda SMERu „tešiť“?

Môj osobný názor je, že niektorí kolegovia vo frakcii sú ovplyvnení informáciami o údajných výrokoch predsedu vlády SR, ktoré ale nikdy nepovedal a nie sú pravdivé. Je preto správne, že Robert Fico požiadal o možnosť vystúpiť pred poslancami a poslankyňami v socialistickej frakcii. Nebolo totiž správne, že pred samotnou informáciou o požiadavke predsedu frakcie na začatie procedúry suspendovania nikto predsedu SMERu nekontaktoval ani ho nepožiadal o oficiálne stanovisko k predmetných otázkam.

Robert Fico sa voči niektorým výrokom, ktoré uvádza vo svojom stanovisku šéf frakcie Socialistov a demokratov ohradil, pretože ich vraj nikdy nepovedal. Ako je to teda možné, že mu Pittella vložil do úst nepravdivé výroky?

Neviem, mali by ste sa spýtať pána Pittellu, z akých zdrojov čerpal. Ja som nič podobné v monitoringu nenašla. A Robert Fico sa ohradil úplne legitímne a správne.

Gianni Pittella vyčíta Robertovi Ficovi jeho vyjadrenia na adresu moslimov a menšín či jeho „vytrvalú neochotu prevziať zodpovednosť a prejaviť solidaritu v utečeneckej kríze“, čo je podľa neho v rozpore s hodnotami a politickým presvedčením eurosocialistov. Čo si o tom myslíte?

Nie je fér tvrdiť, že Slovenská republika nie je ochotná pomáhať pri riešení utečeneckej krízy. Aj na summite minulý týždeň ponúkol predseda vlády SR niekoľko návrhov, ako sa naša krajina zapojí do celoeurópskej iniciatívy. Odmietli sme len povinné prerozdelenie a na to mal predseda vlády mandát  od NR SR aj od vlády SR. Predseda vlády by nemal konať v rozpore s uzneseniami najvyššej národnej legislatívnej a exekutívnej inštitúcie. A je namieste, ak predseda vlády rešpektuje ich rozhodnutia, aj keď ich partneri v PES vnímajú citlivejšie. Bude priestor diskutovať o tom v pondelok. Aj keď to mohlo byť pred pol rokom.

Nedávno ste sa vyjadrili, že podľa vás k vylúčeniu SMERu z PES nedôjde. Ste o tom stále presvedčená?

Ak existuje niečo, čo nazývame rešpekt voči odlišnému názoru, a ak platí, že každá krajina bez ohľadu na jej veľkosť a počet obyvateľov je v EÚ rovnaká a má aj rovnaký rešpekt, tak áno, stále som o tom presvedčená. V opačnom prípade by som to považovala za nesprávne rozhodnutie PES.

Nie je podľa vás rozhodnutie šéfa frakcie Socialistov a demokratov Pittellu unáhlené?

Toto by som nechcela v tejto chvíli komentovať. Vždy som bola a aj stále som človek dialógu, argumentov a prijateľného kompromisu medzi zúčastnenými stranami. Nebudem preto hovoriť nič na adresu pána Pittellu. Ale som už v EP 12 rokov a veľa si pamätám, o viacerých rozhodnutiach aj o postojoch viacerých politikov. (Úsmev)

Čo si myslíte, prečo pristúpil Pittella k takémuto rozhodnutiu? Je to trest za odlišný názor?

Je to citlivá téma a pre túto chvíľu nebudem komentovať pocity kolegu Pittellu. Môžem ale celkom oprávnene povedať, že odmietam názory tých, ktorí chcú konanie SR prirovnávať ku krokom Fideszu a špeciálne Viktora Orbána.

Aký predpokladáte výsledok „grilovania“ predsedu SMERu? Ustojí podľa vás Robert Fico tlak zo strany eurosocialistov?

Nejde o „grilovanie“. Robert Fico sám ponúkol možnosť, že pozíciu Slovenska socialistom priblíži. Zažila som predsedu SMERu za 16 rokov aj v komplikovanejších situáciach ako v tej, ktorá ho čaká v pondelok a ktorá má vyslovene stranícky rozmer a nemá žiaden vplyv na Slovenskú republiku.

Čo by pre SMER znamenala prípadná strata členstva v Strane európskych socialistov?

Nebudem prejudikovať stav a jeho dôsledky, ak som presvedčená, že nenastane. (Úsmev)


 

- Reklama -