SaS: Slováci v Prahe sa R. Sulíka pýtali na jeho vlastnú emigráciu

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Diskusia bola veľmi živá, ale korektná a argumentačne dobre podložená. Účastníci sa napríklad zaujímali, prečo Richard Sulík, ako imigrant, má pomerne netolerantné názory k utečencom. Návštevníci sa podelili o skúsenosti z Grécka, keď podľa ich slov domáci občania presne vedeli odhaliť, kto sú reálni utečenci a kto špekulanti, a ten pomer odhadli na 30:70. Pýtali sa aj, čo je pravdy na tom, že francúzsky postoj k utečencom je aktuálnou spoločenskou objednávkou vzhľadom na početnosť moslimskej komunity v krajine,“ hovorí Klus.

Na otázku o vlastnej emigrácii Sulík uznal, že aj jeho rodičia v roku 1980 emigrovali do Nemecka, avšak on sa po revolúcii vrátil. „Je obrovský rozdiel, či sa utečenec snaží stať sa súčasťou existujúcej spoločnosti, ako to bol prípad jeho rodičov, alebo sa snaží vytvoriť si svoj vlastný svet podľa svojich hodnôt,“ vysvetlil.

Klus ďalej dodáva, že ľudia citlivo vnímajú neustále rastúce napätie v Európe a rovnako aj stúpajúcu necitlivosť voči utečencom. Svojimi postojmi a vyjadreniami  za to podľa nich môže aj SaS, a teda dožadovali sa odpovede, prečo to strana robí. „Naše riešenia nie sú neľudské a nie sú ani v rozpore s existujúcimi pravidlami, či medzinárodnými záväzkami. Navrhujeme vyvinúť maximálne úsilie na stabilizovanie situácie v Sýrii, Iraku a Líbyi, zriadiť dva centrálne tábory, dôsledne chrániť vonkajšiu hranicu EÚ, presunúť všetky osoby, ktoré sa na území EÚ nachádzajú ilegálne a odmietnuť povinné kvóty na utečencov. Sú to poctivé a trvalé riešenia, ktoré si môže EÚ po finančnej aj bezpečnostnej stránke dovoliť,“ odpovedal šéf liberálov.

Diskutéri sa venovali aj nadchádzajúcim voľbám. Richard Sulík sa snažil zodpovedať otázku, prečo by mal občan SR žijúci v susednom Česku voliť, ale aj to, prečo voliť stranu SaS. „Vychádzame voličom v ústrety, mnohí dlhodobo žijúci v zahraničí ani nevedia o svojich právach a možnostiach voliť. Venovali sme sa bezpečnosti volieb cez internet. Umožnili sme im opýtať sa na otázky vnútornej politiky a nevynechali sme ani náš ekonomický reformný program Agenda 2020. Zaujímala ich reálnosť nami navrhovaných riešení,“ dodáva Klus.

Rozhovory o zahraničnej politike sa presúvajú do bavorského Mníchova, už 10. októbra. Na Slovensku odštartujú jesenné podujatia v Prešove 20. októbra, v Bratislave budú 22. októbra aj s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom. Brusel navštívia 10. novembra a už o tri dni pôjdu do Prievidze. Tohtoročné turné Rozhovorov o zahraničnej politike sa zavŕši v Komárne 8. decembra a v Londýne 10. decembra.   

- Reklama -