Most-Híd: Smer rozhodol o tom, ktoré potraviny sú luxusné, a ktoré základné

0
MOST-HÍD (Autor: MOST-HÍD)

Navyše spôsob, akým chce vládna strana toto sociálne opatrenie uzákoniť, má podľa Ivana Švejnu naozaj ďaleko od štandardného legislatívneho procesu.

„Legislatívny proces bol porušený, pretože ani Výbor NR SR pre financie a rozpočet, či ďalšie dotknuté subjekty doteraz nedostali priestor pre svoje pripomienky k vládou navrhovanému zníženiu DPH na vybrané potraviny, ktoré má byť v pléne prerokované práve dnes,“ upozornil Ivan Švejna. Podľa neho hrá Smer v otázke DPH falošnú hru, keďže vláda neznížila DPH z 20  na 19 percent tak, ako to prikazoval zákon a týmto získala od občanov 235 miliónov eur ročne. „A teraz, 63 dní pred voľbami, sa snaží marketingovo presvedčiť ľudí, že za vybrané potraviny zaplatia menej,“ uviedol Švejna.

Podľa Ivana Švejnu je veľmi nešťastným riešením, že zníženie DPH sa má týkať iba vybraných potravín.  Zámer vlády rozdeliť potraviny na dve kategórie je navyše podľa Zsolta Simona aj v praxi zle realizovateľný. „Návrh strany Most-Híd je preto plošné zníženie DPH na všetky potraviny. Preto dávame do pléna dva návrhy,“ vysvetlil Zsolt Simon. Prvý znie znížiť DPH na 10%, čo predstavuje čiastku 150 miliónov, ktorú podľa nás slovenská ekonomika zvládne. Druhý návrh znie znížiť DPH na 15 %, čo  predstavuje sumu 75 miliónov, teda objem peňazí, s ktorou v otázke zníženia DPH na potraviny súčasný vládny návrh počíta. „Rozdiel je však v tom, že potraviny by sme nedelili na základné a luxusné. Nesúhlasíme s tým, aby sa občania rozhodovali  podľa ceny, ktorú určí  Fico  cez DPH,“ dodal Zsolt Simon. Ľudia by sa mali rozhodovať podľa toho, čo im chutí a čo im ich zdravotný stav dovolí.

- Reklama -