KDH navrhuje znížiť DPH aj na zdravé potraviny

0
KDH (Autor: KDH)

Poslanci KDH budú požadovať rozšírenie zníženia DPH. „Požadujeme, aby nižšia DPH platila na zdravé potraviny, ovocie, zeleninu, chlieb, mlieko, maslo a ryby. Takto aj predložíme v parlamente pozmeňovací návrh z dielne KDH,” povedal podpredseda KDH Miloš Moravčík. Ďalej pripomenul niekoľko dôležitých faktov o vývoji sadzby DPH:

1. Zvýšenie DPH z 19 na 20% bolo daňou za grécke deficity, ktoré narobila prvá vláda Roberta Fica. Teda vinu za dočasne zvýšenú sadzbu DPH nesie ľavica.

2. Keď bol Robert Fico v opozícii, tak navrhoval spolu s Kažimírom znížiť DPH naspäť na 19%, keď sa dostali do vlády, tak na svoje sľuby zabudli.

3. Ľavicová vláda nielenže parazitovala na zvýšenej sadzbe DPH posledné 3 roky, ale dokonca jej zabránila klesnúť naspäť na 19%.  Totiž pôvodne mala sadzba DPH klesnúť od začiatku tohto roka, ale ľavičiari tomu zabránili zmenou zákona.

Na záver Moravčík upriamil pozornosť novinárov na číslo 235 miliónov. O toľko totiž vláda pripraví tento rok ľudí kvôli zabetónovaniu 20% sadzby DPH. Tento odhad zverejnilo samotné ministerstvo financií v júni 2014. Znamená to, že vláda získa na DPH na úkor ľudí o 235 miliónov eur viac ako sľubovala. Ak dnes Smer zníži DPH aspoň o 235 miliónov eur, tak preukáže solidaritu s ľuďmi. Avšak, ak klesne DPH o menej ako 235 miliónov, tak to nie je solidárne a ľudia budú aj naďalej platiť v obchodoch viac.

Na tlačovej konferencii poslanec Alojz Hlina pripomenul, že už pred X rokmi sme navrhovali zníženie DPH na základné potraviny. „Pýtame sa, prečo je teraz predkladaný návrh na zníženie DPH? Nie je to predvolebný ťah? Ale aj napriek tomu si dovoľujem tvrdiť, že toto opatrenie je pre ľudí a preto dávame spoločný pozmeňovací návrh, aby ľudia získali čo najviac,“ povedal Hlina. Podľa neho ak znížená DPH bude platná od 1. januára, bude to zase iba predvolebný ťah R. Fica, aby ľudia do marca nezabudli, koho majú voliť. „Pre nás by bolo riešením  a pomocou ľuďom, znížiť DPH už od 1. novembra, pred Vianocami by to ľudia určite privítali viac,” povedal Alojz Hlina.

Poslanec Marián Radošovský doplnil, že pozmeňovací návrh je návrhom pre zdravý rast občanov. „Ovocie a zelenina, čerstvé potraviny, mäso a ryby sú súčasťou zdravej stravy. Ako sme avizovali, tie opatrenia, ktoré navrhuje SMER-SD v sociálnom balíčku a sú to návrhy KDH, ktoré sme v minulosti predkladali – tie podporíme a budeme ešte vylepšovať pre ľudí,”uzavrel Radošovský.

- Reklama -