Galko (SaS): Ján Baránek je vedľa – a nie po prvý krát

0
Ľubomír Galko (SaS) (Autor: sita)

Musím povedať, že názory medzi členmi SaS aj vo vedení SaS sa rôznili a som veľmi rád, že po mesiacoch diskusie a argumentovania sme rozhodnutie o samostatnom postupe prijali na Republikovej rade jednomyseľne. Teda aj tí, ktorí boli v začiatkoch diskusie viac náchylní k predvolebnej koalícii, postupne dospeli k rozhodnutiu o samostatnom postupe.

Prijímať konsenzuálne riešenia je na strane Sloboda a Solidarita mimoriadne cenné. Diskutuje sa bez intríg a k veci. Samostatný postup strany SaS pokladám za poctivé a čestné rozhodnutie voči našim voličom SaS a aj tým potenciálnym. Dostanú jasnú programovú ponuku. Nie sme už totiž nepopísaný list, máme jasné hodnoty, jasný ekonomický reformný program Agenda 2020, zameraný na odstránenie byrokracie, podporu podnikateľského prostredia, podporu zamestnávateľov (a tým aj zvýšenia zamestnanosti), na boj proti korupcii. Našou vlajkovou loďou je rovná daň vo výške 15%, odvodový bonus, liberálny zákonník práce. Všetko konkrétne opatrenia, zavedenie ktorých povedie k tomu, aby sa na Slovensku oplatilo pracovať, podnikať a žiť. 

Rozhodli sme sa  vziať na našu kandidátku aj  dvoch zástupcov menšej mimoparlamentnej strany OKS, s ktorou sme našli vzájomnú zhodu na ekonomických reformách, boju proti korupcii a snahe zmeniť Slovensko k lepšiemu. 

Dostanú na kandidátke pozíciu č. 20 a č.30. Jeden z nich bude predseda OKS Ondrej Dostál, druhé meno predstavíme verejnosti čoskoro. 

Cieľom  SaS je dosiahnuť lepší výsledok, aký sme dosiahli v posledných parlamentných voľbách 2012 (5,88% a 11 poslancov). Všetci budú asi so mnou súhlasiť, že pozície č.20 a č.30, ktoré sme OKS ponúkli a oni ich prijali, nie sú pozície, ktoré „zaručujú“ týmto kandidátom zvolenie do parlamentu. Budú sa musieť prekrúžkovať, a teda získať 3% individuálnych hlasov zo všetkého počtu hlasov, ktoré SaS vo voľbách od voličov dostane. A ak im dôveru na našej kandidátke ich voliči v takomto vysokom počte dajú, s radosťou ich v NR SR uvítame, lebo túto stranu pokladám za neskorumpovanú a reformnú a oboch kandidátov pokladám za slušných a čestných ľudí. A bolo by škoda aby hlasy tejto strany prepadli. 

Naše rozhodnutie vnímam ako príspevok strany SaS k posilneniu a spolupráci reformných pravicových síl a opakovane si dovoľujem vysloviť naše silné presvedčenie, že bez SaS po marci 2016 reformná vláda nevznikne. Odozva na náš krok od našich priaznivcov bola výrazne pozitívna Aj väčšina politológov, či komentátorov dala tomuto rozhodnutiu šancu, napr. Dag Daniš, Lukáš Krivošík, Pavol Marchevský, či Peter Bardy. 

Až na jedného. Ján Baránek označil toto spojenie za “zúfalé riešenie alebo východisko z núdze”. Odôvodnil to tým, že spojenie liberálov a konzervatívcov doteraz na Slovensku nefungovalo. 

Ján Baránek sa nielen mýli, ale hlavne vychádza zo zlého základu :

1) Vraj nefungovalo vládnutie liberálov a konzervatívcov vo vláde Ivety Radičovej. Pravda je taká, že táto vláda sa nerozpadla pre rôzne hodnotové postoje liberálov a konzervatívcov (koniec – koncov, mali sme odsúhlasené programové vyhlásenie vlády), ale kvôli intrigám Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša, ktorí chceli marginalizovať Ivetu Radičovú v rámci SDKÚ.. Problémy vo vláde boli aj v tom, že naši bývalí koaliční partneri nedodržiavali dohody, ktoré s nami uzavreli, lebo sa občas dostali do rozporu s ich záujmami To nebolo o konzervativizme a liberalizme. To bol problém charakteru.

2) Vraj nefungovalo spojenie konzervatívnej strany NOVA s našimi odídencami z liberálnej SaS. Súhlasím, to však bol úplne iný prípad. Oni sa spojili do jednej strany, ktorá sa dokonca delila na tri frakcie – konzervatívnu, liberálnu a občiansku. Aj tu je otázka, či toto spojenie nefungovalo pre odlišné ideologické východiská, alebo jednoducho preto, že preferencie boli stále nízke a vzhľadom k niektorým ťažším povahám sa začali množiť konflikty z nervozity. Ale SaS sa s nikým nespája. SaS berie na kandidátku dvoch zástupcov OKS (navyše značne hodnotovo blízkych, ale k tomu sa ešte dostanem). To nie je žiadne spájanie a tento rozdiel dokáže vnímať študent politológie v 1.ročníku na VŠ, takže „erudovaný“ politológ z praxe by s tým problém mať naozaj nemal. Pokiaľ problém nasilu hľadať nechce, všakáno.

Navyše, ako píše o týchto dvoch stranách komentátor HN Dag Daniš, citujem : „A spoločný majú aj pohľad na podstatné veci. Pri osudovom hlasovaní o eurovale boli napríklad poslanci OKS na rovnakej lodi ako Sulík. Mentálne má OKS oveľa bližšie k Sulíkovi ako k Matovičovi (ktorý ich tiež vábil na kandidátku). Napokon, príklad Bugárovej strany Most dokazuje, že aliancie konzervatívcov a liberálov môžu celkom slušne fungovať aj dlhšie ako jedno volebné obdobie.“

Súhlasím s tvrdením pána Daniša a dodám len to, že neviem síce, prečo má OKS v názve slovo “konzervatívna“, ale poznajúc napríklad tolerantné názory Ondreja Dostála na registrované partnerstvá, dekriminalizáciu marihuany alebo niektoré iné ľudsko-právne témy (o ekonomických ani nehovorím), pokladám ho hodnotovo k nám za oveľa bližšieho ako mnohých iných politikov, ktorí si to, že sú „konzervatívni“ ani nehovoria. Povedal by som, za najbližšieho.

Politológ Baránek sa mýli. A  nie je po prvýkrát. Napríklad aj vo februári 2014, keď v poslednom prieskume preferencií, týkajúcom sa volieb do EP „nameral“ stranám Smer 50,5% (skutočný výsledok 24,09%), SaS 4% (skutočný výsledok 6,66%) a NOVA 0,7% (skutočný výsledok 6,83%). Povedal by som, že odklon od reality bol v tomto prípade taký famózny, až sa natíska otázka, či fakt meral, alebo si to, s prepáčením, vycucal celé z prsta.. Bol to taký odklon od reality,  ako keď niektorí kaskadéri označujú Fica, Kaliňáka a Počiatka za socialistov. Alebo označia naše včerajšie poctivé rozhodnutie za akt zúfalstva.  

- Reklama -