Minister Glváč: Cvičenia s medzinárodnou účasťou prispievajú k tomu, aby boli naše ozbrojené sily lepšie pripravené

0
Martin Glváč, minister obrany SR (Autor: SITA)

„My sme deklarovali, že vojaci budú cvičiť viac, a to aj plníme. Navyše takéto cvičenia s medzinárodnou účasťou prispievajú k tomu, že naše ozbrojené sily budú čoraz lepšie pripravené,“ povedal šéf rezortu obrany. Pripomenul, že na cvičení Slovak Shield sa zúčastnilo 4000 vojakov a 600 kusov techniky, pričom súčasťou boli aj rôzne pozemné presuny. „Po jeho ukončení vojenské autority cvičenie vyhodnotia a stanovia, či boli nejaké nedostatky a treba niečo do budúcnosti zlepšiť,“ povedal.

Na cvičení Slovak Shield sa dnes zúčastnil aj prezident SR Andrej Kiska, ktorý je zároveň hlavným veliteľom Ozbrojených síl SR. Ako zdôraznil, slovenskí vojaci musia byť pripravení ochrániť svoju krajinu, čo je ich základnou úlohou. „Preto som presvedčený, že takéto cvičenia sú potrebné, aby sme vojakov skutočne na ochranu našej krajiny dobre pripravili, a aby sa naši vojaci naučili komunikovať a spolupracovať so spojencami a s vojakmi z ďalších krajín,“uviedol.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Milan Maxim vysvetlil, že počas všetkých fáz Slovenského štítu 2015 si vojaci precvičili celý rad úloh, ktoré im vyplývajú zo zákona. „Išlo o precvičenie ochrany nezávislosti našej krajiny, ale aj riešenie rôznych krízových situácií. To, čo ste dnes nemohli vidieť bolo predovšetkým plánovanie operácie na úrovni strategickej, operačnej a taktickej. Toto všetko sa odohrávalo už začiatkom tohto roku,“ vysvetlil.

Cvičenie Slovak Shield 2015 je historicky najrozsiahlejšie medzinárodné cvičenie v novodobých dejinách Ozbrojených síl SR. Zúčastňuje sa na ňom takmer 4000 vojakov a viac ako 600 kusov techniky. Okrem príslušníkov slovenských ozbrojených síl na ňom majú zastúpenie vojaci z Českej republiky, Poľska, Maďarska a Spojených štátov amerických. Slovak Shield 2015 má 4 fázy, pričom séria cvičení reflektuje na súčasné ohrozenia, na ktoré sa musia ozbrojené sily v krátkodobom a strednodobom horizonte pripravovať.

Jednou z precvičovaných úloh v rámci tohto cvičenia bola aj podpora hostiteľskej krajiny počas presunu americkej kolesovej techniky na cvičenie Brave Warrior v Maďarsku.

- Reklama -