Sieť: Politici musia za zverené spoločné penizace ručiť svojím vlastným majetkom

0
Logo strany #Sieť (Autor: #Sieť)

Kauza generálneho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Marcela Foraia, spájaná so zvýhodneniami firiem vlastnej tety, potvrdzuje podľa #Siete potrebu zavedenia účinnej právnej normy o hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov.

„Kauzy, na ktoré sa musia poskladať daňoví poplatníci, sa nesmú končiť len vyvodením politickej zodpovednosti a odchodom z funkcie. Politici a ďalší verejní funkcionári musia za zverené spoločné peniaze či spôsobenú škodu ručiť svojím vlastným majetkom a prijať tak skutočnú zodpovednosť za svoj výkon,“ povedal dnes predseda #Siete Radoslav Procházka.

Dohoda na zavedení hmotnej zodpovednosti politikov je spolu s úplným zákazom schránkových firiem podmienkou #Siete na začatie akýchkoľvek rozhovorov o zostavení budúcej vlády po parlamentných voľbách.

Podpredseda #Siete Miroslav Beblavý, ktorý na podozrivé praktiky VšZP upozornil, považuje Foraiov odchod z funkcie za jediné možné riešenie, no rozhodne nie posledný krok v celej kauze. „Verím, že nový šéf VšZP zavedie účinné mechanizmy, ktoré zabránia zvýhodňovaniu vybraných osôb prostredníctvom dodatkov k uzavretým zmluvám. Jeho činnosť budem ako poslanec Národnej rady SR pozorne sledovať,“ dodal Beblavý.

- Reklama -