Žitňanská (Most-Híd): Prokuratúra potrebuje viac verejnej kontroly

0
Lucia Žitňanská, podpredsedníčka strany Most-Híd (Autor: SITA)

Dnes posunul parlament návrh zákona o prokuratúre do druhého čítania. Podľa podpredsedníčky Lucie Žitňanskej je návrh zákona nedostatočný vo viacerých oblastiach. Vážnym zásahom je podľa nej predlžovanie funkčného obdobia generálneho prokuratúra až do času, kedy nebude zvolený nový. „Parlamentnej väčšine sa tak ponúka priestor na rôzne politické hry a obštrukcie, akých sme boli pred nedávnom svedkami v prípade 3 rokov nadsluhujúceho predsedu Najvyššieho kontrolného úradu,“ upozornila na možné dopady Lucia Žitňanská.

Ďalším negatívom je nedostatočné otvorenie prokuratúry verejnej kontrole. Verejná kontrola je podľa Lucie Žitňanskej dôležitá nielen pri vstupe do prokurátorského stavu, ale aj počas jeho výkonu. „Rozhodnutia disciplinárnych konaní by preto mali byť verejne prístupné rovnako ako aj konkrétne rozhodnutia etickej komisie,“ uviedla poslankyňa.  Tiež podľa nej nie je zrejmé, prečo by všeobecne záväzné stanoviská generálneho prokurátora nemali byť priebežne na internete, keď aj tak sú raz za rok zverejňované v správe o činnosti generálneho prokurátora v parlamente. „Zároveň pri všetkých výberových konaniach by mali byť verejnosti dané vopred k dispozícii aj životopisy kandidátov, tak ako je to v prípade sudcov,“ doplnila Lucia Žitňanská. Len tak bude mať podľa nej verejná kontrola zmysel.

Podľa Lucie Žitňanskej musí byť cieľom zmien otvorenie prokuratúry verejnej kontrole, zníženie politického vplyvu v nej a nastavenie vzťahov tak, aby prispeli k väčšej objasnenosti trestných činov a nie k ich nevyšetreniu, ako sme toho svedkami zvlášť v prípade Špeciálnej prokuratúry. Do novely zákona je podľa nej potrebné zapracovať ešte ďalšie zmeny na to, aby prokuratúra nezostala skrytá pre zrakmi verejnosti. „Strana Most-Híd bude preto v druhom čítaní navrhovať zmeny, ktorých cieľom bude zvýšiť transparentnosť prokuratúry a otvoriť ju viac kontrole verejnosti,“ dodala na záver Lucia Žitňanská.

- Reklama -