Glváč: Postúpením novely ústavného zákona o bezpečnosti štátu do druhého čítania sa ukázalo, že poslancom záleží na kvalitných ozbrojených silách

0
Martin Glváč (Autor: SITA)

“Témy obrany a ozbrojených síl by mali byť nadstranícke a apolitické. Prijatím tohto zákona v pléne národnej rady je výsledkom takéhoto konsenzu. Dnes môžem povedať, že sme mali s opozičnými poslanci veľmi dobrú konštruktívnu debatu a že rokovania k návrhom zákonov boli korektné,” uviedol minister obrany Martin Glváč.

S podporou opozičných poslancov prešla aj novela ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu. Do druhého čítania sa tak dostali dôležité zákony z oblasti obrany štátu.

„Opoziční poslanci môžu ten náš model ešte vylepšovať. Ten model môže ešte byť modifikovaný a upravovaný. Ako tomu bolo pri zákone o štátnej službe profesionálnych vojakov. Návrhom zákona o dobrovoľnej vojenskej príprave chceme umožniť  záujemcom, aby získali základné vedomosti a zručnosti potrené pre plnenie úloh ozbrojených síl,“uviedol Martin Glváč.

Súčasťou tohto návrhu zákona je aj novela zákona o brannej povinnosti, v ktorej sa navrhuje zmena použitia aktívnych záloh. Tie by mohli byť použité aj v mieri pri plnení úloh Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Prijatie zákona o štátnej službe uvítal aj náčelník generálneho štábu OS SR genpor. Milan Maxim. Ako povedal, „tento zákon prispeje  k skvalitneniu podmienok služby profesionálnych vojakov. Ide nám o  stabilizáciu odborníkov v radoch ozbrojených síl,“povedal náčelník Generálneho štábu OS SR generálporučík Milan Maxim.

Medzi dôležité zmeny v už spomínanom zákone patrí rozšírenie súčasných druhov štátnej služby o stálu štátnu službu a krátkodobú štátnu službu. Menia sa maximálne doby štátnej služby a predlžujú sa vekové hranice pre jednotlivé vojenskej hodnosti. Zavádzajú sa nové pravidlá vytvárania služobnej kariéry profesionálneho vojaka a posilňujú sa právomoci veliteľov pri povyšovaní. Ruší sa hodnostný zbor práporčíkov. Tieto vojenské hodnosti sa transformujú do hodnostného zboru poddôstojníkov. Rozširuje sa tabuľka hodnostných platov o dva platové stupne, keďže sa predpokladá, že štátna služba časti profesionálnych vojakov bude trvať do veku 55 rokov.

- Reklama -