Andrej Kiska diskutoval s občanmi Rožňavy, navštívil aj Betliar

0
Andrej Kiska, prezident Slovenskej republiky (Autor: ReproFoto: facebook)

Prezident diskutoval so študentmi Gymnázia P. J. Šafárika, ktoré patrí medzi najlepšie gymnáziá na Slovensku. Študentov motivoval, aby si vybrali kvalitné vysoké školy a nebáli sa uchádzať ani o najlepšie školy v zahraničí.

Navštívil tiež Strednú odbornú školu v Štítniku, ktorá dáva šancu mladým ľuďom bez ukončeného základného vzdelania, aby sa vyučili a zamestnali. „Chcel som sa pozrieť, ako takýto model funguje a či je prenosný aj do iných miest,“ povedal Kiska. Čím dlhšie je človek v normálnom procese výučby, tým má podľa neho väčšiu šancu v budúcnosti sa o seba postarať.

O možnostiach riešenia vysokej nezamestnanosti sa prezident rozprával s predstaviteľmi a občanmi Rožňavy. Upozornil, že je potrebné sústredené úsilie v spolupráci s vládou, že sa netreba báť začať podnikať a že je potrebné systematicky uvažovať o tom, ako do oblasti pritiahnuť malých a stredných podnikateľov. V tejto súvislosti pripomenul aj nedostatočne využitie prírodných krás a kultúrnych pamiatok regiónu.

Počas návštevy kaštieľa Betliar vyjadril Andrej Kiska podporu snahám nového vedenia o naštartovanie a propagáciu tejto kultúrnej pamiatky. Ako povedal, vie si predstaviť, že by mohla byť dôstojným miestom aj pre stretnutia diplomatov.

- Reklama -