Hrnko (SNS): Krok správnym smerom, avšak problém rieši len čiastočne

0
Anton Hrnko (Autor: SNS)

Slovenská národná strana momentálne nemá možnosť ovplyvniť tvorbu a schválenie tohto zákona, avšak už ústami svojho predsedu Andreja Danka vyhlásila, že pokladá jeho predloženie a následné schválenie za krok správnym smerom. Napriek tomu si však myslíme, že oblasť bezpečnosti a obrany i v súvislosti so zmenou bezpečnostnej situácie, s narastajúcimi krízovými javmi v našom bezprostrednom susedstve a vznikom nových ohrození, že po voľbách bude treba pristúpiť nielen k čiastkovým krokom, ale ku komplexnej reforme celého bezpečnostného a obranného sektora.

Aj v súvislosti s prípravou a potenciálnou realizáciou zmieňovaného zákona sa ukazuje, ako nedomyslené a nesystémové bolo zrušenie povinnej vojenskej služby pred desiatimi rokmi bez náhrady. V mnohých krajinách zrušili povinnú vojenskú službu, avšak nechali možnosť mužom v brannom veku vykonávať túto službu dobrovoľne. Napr. v Nemecku umožňujú vykonať základnú vojenskú službu až 25 000 brancom za rok, reálne ich nastupuje od 6 do 14 tisíc. Rovnako je nepochopiteľné, že sme si vytvorili také ústavné pomery, že keď chce štát cvičiť nejaký počet svojich občanov pre potreby obrany, musí dôjsť k zmene Ústavy SR. V dnešnej bezpečnostnej situácii je takýto nepružný systém jednoducho neudržateľný.

SNS je presvedčená, že ak chce mať Slovenská republika v budúcnosti dostatočne zaistenú obranu, bude musieť hneď po budúcich voľbách pristúpiť k rozsiahlej revízii bezpečnostného a branného zákonodarstva. Vyzbrojovať alebo doplňovať ozbrojené sily nestačí, ak budú legislatívne prekážky pri ich budovaní, výcviku a následne pri efektívnom a účinnom nasadení pri obrane štátu.

Súčasné bezpečnostné a obranné pomery v SR sú regulované Ústavou, ústavným zákonom č. 227/2002 Z. z. a ďalšími zákonmi, ktoré vznikli v súvislosti s našim prístupovým procesom do NATO. Sme presvedčení, že tieto zákony už splnili svoju historickú úlohu a ich novelizácie už nemôžu zabezpečiť potrebnú ústavnú a zákonnú pružnosť pri zaisťovaní obranyschopností štátu. Bude ich treba nahradiť novou legislatívou, ktorá bude bezpečnosť štátu chápať ako komplexný, ucelený problém a na základe ktorej bude možné konečne vybudovať jednotný bezpečnostný systém štátu a v rámci neho i novú koncepciu obrany štátu. Doba je zložitá a je hazard s bezpečnosťou občana a štátu neurobiť urýchlené legislatívne opatrenia týmto smerom.

SNS v svojom programe ponúkne celý systém opatrení, ktoré bude v oblasti obrany a bezpečnosti presadzovať. Sme presvedčení, že v novom parlamente bude dostatok politickej vôle, aby sa prijali ako ústavné, legislatívne i koncepčné opatrenia, aby bola bezpečnosť občana a suverenita Slovenskej republiky účinne a efektívne zaistená. Pre SNS bude bezpečnosť a obrana jednou z hlavných programových priorít.

- Reklama -