SKOK!: Dalšia facka učiteľom a zbytočná byrokratizácia

0
SKOK! (Autor: SKOK!)

RIS – Rezortný informačný systém ministerstva školstva  je témou, ktorá v posledných dňoch trápi nielen pedagógov, ale aj rodičov. Podľa strany SKOK! ide o nezmyselnú byrokratickú šikanu rodičov. SKOK! preto vyvinie legislatívnu iniciatívu, aby zastavil neoprávnené zhromažďovanie údajov o rodičoch detí.

„Systém šikanuje pedagógov aj rodičov.  Je to výsmech, je to ďalšia facka učiteľom a zbytočná  byrokratizácia. Nevidíme žiaden zmysel, aby niektoré údaje škola o rodičoch detí zhromažďovala,“ hovorí Monika Dimitriadu, odborníčka SKOK! na regionálne školstvo.

SKOK! nevidí zmysel vo vytváraní tejto „databázy pre databázu,“ navyše s finančným postihom  pre školy.

SKOK!  upozorňuje, že školy nemajú povinnosť žiadať súhlas zákonných zástupcov so spracovaním osobných údajov. Údaje o zákonných zástupcoch uvedené v § 11 ods. 6 písm. b) zákona č. 245/2008 Z. z. slúžia iba pre potreby pedagogickej dokumentácie. Ale upozorňujeme na to, že ani zber takýchto údajov nemôže byť svojvoľný a bezbrehý!

SKOK! vyzýva preto rodičov, aby takéto tlačivá nevypĺňali. Nijakým spôsobom to nezlepší fungovanie školy, ani neovplyvní úroveň vzdelania ich detí. Škole sú takéto údaje nanič . „Cieľ sa minul účinku a RIS je ďalšou administratívnou záťažou pre učiteľov a manažment škôl,“ zdôrazňuje právny expert strany SKOK!, Jaroslav Pilát.

Slovenská občianska koalícia (SKOK!)  sa pokúsi túto situáciu riešiť legislatívnym spôsobom – podaním novely školského zákona, ktorá zbaví rodičov (a školy) takejto povinnosti. Ak by tento spôsob nebol úspešný, zvážime podanie na Ústavný súd SR – pre nesúlad zákona s Ústavou SR.

Rezortný informačný systém je informačných systém Ministerstva školstva, ktorý sa priebežne napĺňa dátami. V rámci systému sa priebežne žiakom, učiteľom, ale aj rodičom prideľuje Edu ID, vďaka ktorému budú mať prístup do tohto systému.  Od 1.9.2015 je zadávanie dát do tohto systému  pre školy povinné. V rámci systému školy od rodičov vyžadujú odovzdanie podrobného zoznamu osobných údajov, vrátane napríklad rodného čísla. Nie je absolútne žiadny dôvod zhromažďovať údaje tohto typu o rodičoch detí.

- Reklama -