Ivan (SaS): Ján Počiatek nezvládol prípravu nového stavebného zákona

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Myslí si to tímlíder SaS pre Dopravu Miroslav Ivan, ktorý pripomína, že k novele zákona prišlo v rámci pripomienkového konania viac ako 2000 pripomienok.

Zároveň dodáva, že k novému stavebnému zákonu strana SaS mala niekoľko zásadných pripomienok. „Či už to bola neprehľadnosť celého zákona, alebo zavádzanie nových pojmov ako napríklad vyhradené stavby, kontrolný statik či stavebný dozorca s odôvodnením, že ide reakciu na nehody, ktoré ale ani dodnes nie sú vyšetrené,“ uvádza Ivan.

Rovnako sme kritizovali články týkajúce sa čiernych stavieb. Tie namiesto boja proti nelegálnym stavbám, dávali v skutočnosti návod nepoctivým staviteľom, ako svoje čierne stavby zlegalizovať.

„Môžem teda konštatovať, že najlepšie, čo v tejto chvíli mohol minister urobiť, bolo stiahnuť novelu z rokovania parlamentu. Ak chce minister skutočne zmeniť a zlepšiť procesy v územnom a stavebnom konaní, má teraz jedinečnú príležitosť,“ hovorí Ivan.

Podľa neho má Počiatek na stole množstvo konštruktívnych pripomienok, ktoré ak sa budú postupne zapracovávať do v súčasnosti platného zákona tak, ako sme to navrhovali my, mohol by raz uzrieť svetlo sveta jeden funkčný zákon.

„A začať by mohol napríklad tým, že by už mohol dať konečne odpoveď pozostalým z nehody na moste v Kurimanoch, čo bolo skutočnou príčinou tejto tragédie. Posudzovanie príčin úmrtia 4 ľudí trvá neprimerane dlho a 2. novembra už tomu budú 3 roky, čo sa stala táto nehoda,“ dodal Ivan.

- Reklama -