Magdech (SNS): Vianoce naše každodenné…

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Mnohých táto skutočnosť podľa reakcií na internete pobúrila, iní sa tomu potešili. No smutné je to, že až do konca roka budeme hovoriť a počúvať o vianočných super darčekoch, super zľavách, úžasných a neopakovateľných akciách… A smutné pritom je, že nebudeme počuť o blížiacich sa Vianočných sviatkoch. O tom, čo tieto sviatky znamenajú…

Isté je to, že Vianoce v každom z nás vyvolávajú určité pocity a myšlienky. Či už sú negatívne, pozitívne, plné sentimentu. Jednoducho sme prístupnejší, a tým aj ľahko ovplyvniteľnejší. Dokonca, ani nemusíme byť kresťanmi, aby sme sa tešili z Vianoc.

Práve túto stratégiu obchodné spoločnosti dokonale ovládajú. Preto sa niet čomu čudovať, že sa už nevedia dočkať sviatkov, kedy ide na odbyt doslova úplne všetko. Elektronika, potraviny, alkohol, jednoducho spotrebný tovar, ktorého využitie je len krátkodobé.

Podľa štatistík sme konzumná spoločnosť, ktorá nenakupuje do zásoby, ale na priamu spotrebu… Aj túto skutočnosť naše obchodné reťazce dokonale ovládajú, nakoľko vedia, že v septembri alebo októbri nakúpené darčeky, sladkosti, a potraviny v daných mesiacoch spotrebujeme, a že v decembri určite pôjdeme urobiť opäť ďalšie nákupy…

Niekomu sa pri spomienkach na Vianoce v jeho rannom detstve tlačia slzy do očí, niekto bláznivo brázdi obchodné domy, niekto upadá do depresií… Isté je to, že pôjde do obchodu niečo si kúpiť. Či to bude oblečenie, sladkosti, alebo alkohol… Hry obchodných reťazcov sú veľmi prefíkané a sledujú si týmito skorými kampaňami jedine vlastný prospech. Napokon, o to v obchode ide predovšetkým. Mrzí ma, že vedome zneužívajú, ako som už na začiatku poznamenal, naše pocity a myšlienky pri slovách ako sú Vianoce.

(Autor je člen Krajskej rady SNS Trenčín a predseda MO SNS Považská Bystrica.)

- Reklama -