Hraško (OĽaNO): Počiatek sa smiešne vyhovára na opozíciu, vôbec nepočúval odborníkov

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek stiahol svoj návrh nového Stavebného zákona po kritike opozičných poslancov. Podľa Igora Hraška z hnutia OBYČAJNÍ  ĽUDIA a nezávislé osobnosti vládny Smer ani nerátal s úspechom návrhu, keďže má aj tak nachystané náhradné riešenie, ktoré potrebuje automobilka Jaguar – Land Rover. Minister pri stiahnutí zákona obvinil Hraška z politikárčenia.

„Je to presne naopak, ako tvrdí minister: Nejde o žiadne politikárčenie, ale o konkrétne fakty a presné čísla, ktoré Počiatkovi prezentovali slovenskí odborníci, no on ich pri tvorbe zákona ignoroval,“ vysvetľuje Igor Hraško. „Minister by sa nemal smiešne vyhovárať a odvolávať na opozíciu a jej kritiku, ale otvoriť oči a uši, a počúvať najmä profesionálov z tejto oblasti, ktorí našli v jeho návrhu množstvo chýb a nedostatkov. Problémy, ktoré by zákon priniesol, by si totiž odniesli opäť len obyčajní ľudia, drobní stavebníci.“

Igor Hraško upozornil na množstvo propomienok, ktoré mali k návrhu zákona rôzne odborné inštitúcie. „Únia miest Slovenska napríklad upozorňovala, že v návrhu vynechali vyjadrovanie sa obcí v pripomienkovom konaní v rámci povoľovania banskej činnosti. Únii sa nepozdávalo ani rozloženie stavebných úradov a stavebných obvodov, v tejto veci vôbec nedošlo ku konsenzu, hoci minister tvrdí opak. Podľa Inštitútu urbánneho rozvoja, ktorý združuje všetky profesie pôsobiace v oblasti urbánneho rozvoja a tvorby krajiny – architektov, developerov, inžinierov, projektantov, stavebné firmy, ale aj predstaviteľov finančných inštitúcií, marketingových odborníkov, právnikov, realitné kancelárie, správcov nehnuteľností i reprezentantov samospráv a orgánov štátnej správy – v návrhu zákona prevažovali negatíva nad pozitívami, spôsobil by zmätky v územnom plánovaní, predražil a predĺžil by jednotlivé postupy výstavby najmä pre malých stavebníkov. Tento odborný inštitút, a nie opoziční politici, sformuloval deväť základných problémov návrhu zákona, ktoré sú tak vážne, že na ne treba pána Počiatka neustále upozorňovať:

– Napriek pôvodnému zámeru skrátiť lehoty konaní, predložený návrh zákona konania predlžuje.

– Zbytočný inštitút povinného zastavovacieho plánu komplikuje, predlžuje a predražuje výstavbu.

– Návrh zákona neumožňuje skolaudovať energeticky sebestačné budovy ako je napríklad Chata pod Rysmi, alebo iné moderné, ekologické rodinné domy.

– Nejasná úprava prechodných ustanovení môže mať radikálny dopad na bežných občanov najmä starších, či menej vzdelaných ľudí.

– Viaceré nedopracované detaily v návrhu zákona môžu dokonca celý povoľovací proces zastaviť, ako napríklad prerušenie konania z dôvodu získania záväzného stanoviska, ktoré má však inú lehotu, ako samotné prerušenie.

– Výskyt umeleckého diela neznámeho autora na pozemku môže viesť k znemožneniu novej výstavby.

– V prípade začatia okamžitej rekonštrukcie strechy hradu poškodenej živlom by musela byť takáto stavba – strecha – odstránená ako nepovolená stavba.

– Krátka lehota do nadobudnutia účinnosti zákona nedáva dostatočný čas na potrebné školenia pre zamestnancom stavebných úradov.

– V aktuálnej podobe je nový zákon nejasný, tiež treba pripraviť a odrokovať viaceré vyhlášky a tiež novely ďalších právnych predpisov (ktoré ešte neprešli pripomienkovaním odbornej verejnosti), bez ktorých je zákon neaplikovateľný v praxi.“

Keďže vládny Smer musel podľa Hraška posunúť pozmeňovacím návrhom účinnosť nového stavebného zákona na neskôr, nestíhal by použiť poľnohospodársku pôdu pod automobilku Jaguar – Land Rover. „A tak si našli inú cestičku: Do skráteného legislatívneho konania navrhli úpravu starého stavebného zákona, ktoré ide k okamžitému prerokovaniu v parlamentných výboroch. Podľa mňa isto príde k doplneniu aktuálnej schôdze parlamentu o tento bod. Vyzerá to tak, že Smer zrejme ani nepočítal so schválením nového zákona, lebo už mal aj tak nachystané alternatívne riešenie kvôli automobilke. A práve toto je politikárčenie: Len aby sa vedeli pekne prezentovať, ohýbajú zákony a znásilňujú legislatívny proces.“

- Reklama -