Poliačik (SaS): Zásah do súkromia považujeme za zbytočný a neadekvátny

0
Martin Poliačik, poslanec za stranu Sloboda a Solidarita (Autor: SITA)

Podľa Zuzany Zimenovej nie je vonkoncom jasné, na čo všetky tieto údaje ministerstvo školstva potrebuje: „Ministerstvo školstva nevysvetlilo ani rodičom, ani učiteľom, ako chce tieto údaje využiť. Možno iba  predpokladať, že ich potrebuje na rôzne analýzy, dolaďovanie testovacích nástrojov a na interpretáciu zistení z rôznych meraní. Samotný zber údajov však učiteľom nijako neuľahčí prácu v triedach, ani neskvalitní ich výučbu. A to by mala byť priorita.“

Podľa Poliačika sa rodičia cítia šikanovaní. „Pochopiteľne, pretože do školy musia nosiť rodné listy a doklady o vzdelaní. Školy ich navyše vyzvali, aby tak urobili bezodkladne, keďže termín na zadanie údajov do registra ich súri.“ Okrem iného by sa ministra školstva rád opýtal, či práve takto funguje v praxi snaha znížiť byrokraciu na školách, v rámci ktorej zriadil minister Juraj Draxler minulý školský rok dokonca tzv. „antibyrokratickú jednotku“.

„Zatiaľ školy od rodičov pýtajú iba rodné čísla a údaje o dosiahnutom vzdelaní, no ministerstvo školstva avizovalo, že hneď ako v registri nainštaluje možnosť zberu ďalších dát, napr. adries zamestnávateľov rodičov alebo adries miesta ich podnikania, bude od škôl požadovať aj tieto údaje. Preto je pravdepodobné, že rodičia budú musieť časom priniesť do škôl aj živnostenské listy či potvrdenia zo zamestnania,“ upozorňuje Zuzana Zimenová. 

„Ministerstvo školstva neinformovalo školy o novej byrokracii v dostatočnom predstihu. Metodický pokyn, ktorým upravuje postup zadávania údajov do centrálneho registra, vydalo až začiatkom septembra,“ vysvetľuje Poliačik.

Termín na zvládnutie tejto úlohy navyše, ktorý je určený na dva týždne, nepovažuje za dostatočný ani Zimenová: „Ide o klasický postup ministerstva, ktoré školám neustále pridáva nové povinnosti bez toho, aby ich na ne dostatočne pripravilo. Ako obvykle, aj v tomto prípade hádže ministerstvo na plecia škôl nové úlohy doslova na poslednú chvíľu, čím učiteľom nielen komplikuje začiatok školského roka, ale ich aj zbytočne stresuje.“ Zimenová dodáva, že ministerstvo školstva má zo zákona zabezpečený prístup k databázam ministerstva vnútra, nie je teda potrebné, aby takto šikanovalo rodičov a učiteľov.

„Verím, že na mimoriadnej schôdzi sa dozvieme dôvody, pre ktoré sa systém takto skomplikoval, alebo sa podarí učiteľom, žiakom a rodičom vyjsť aspoň trochu v ústrety a odbremeniť ich od absolútne zbytočnej byrokracie,“ uzatvára Poliačik.

- Reklama -