SaS: Vyzývame banskobystrických poslancov, aby odmietli návrh parkovného

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

“Strana SaS v minulosti iniciovala petíciu s názvom Parkovné patrí mestu, v ktorej viac ako 3200 obyvateľov vyjadrilo svoj nesúhlas s vyberaním parkovného iným subjektom ako je mesto,” pripomenuli predstavitelia strany SaS v Banskej Bystrici.

Podľa nich je znenie návrhu VZN nepresné, zmätočné a vnímajú ho ako návrh pripravený samotnou spoločnosťou EEI, ktorá má parkovné vyberať. Má z neho mať garantovaný výnos 190 tisíc eur ročne a ak nie, tak si môže ponížiť svoje platby mestu v ďalších rokoch. “Inými slovami, nulové riziko pre poverenú právnickú osobu, a naopak, riziko zníženého výberu parkovného preberá mesto,” konštatujú regionálni predstavitelia SaS.

Riešením by bolo vypracovanie ekonomickej analýzy na výber poplatkov za parkovanie. “Existujú až tri spôsoby – buď ho môže vyberať mesto, alebo mestská spoločnosť, alebo sa môže vyberať prostredníctvom inej osoby. Ak z akýchkoľvek prevádzkových dôvodov mesto výber parkovného nie je schopné zabezpečiť, je potrebné pripraviť taký návrh VZN, aby mesto malo pri súčasnom počte parkovacích plôch garantovaných minimálne 400 000 eur a podnikateľské riziko aby znášal prevádzkovateľ,” vymenúvajú riešenia vzniknutej situácie predstavitelia SaS.

Zároveň vyjadrujú znepokojenie nad tým, že napriek v súčasnosti podpísaným zmluvám medzi mestom a mestskou spoločnosťou MBB a náväzne EEI, doteraz nebola vykonaná kontrola plnenia záväzkov, vyplývajúcich z týchto zmlúv pre EEI. „Do konca roka 2015 malo byť podľa zmluvy preinvestovaných 2,5 mil. eur. Žiadame, aby pred schvaľovaním tohto návrhu VZN bol predložený stav plnenia tohto  záväzku. Sme presvedčení, že schválením tohto VZN sa mesto vzdáva práva vymáhať tento záväzok od EEI,” dodávajú predstavitelia SaS, ktorí zároveň vyzývajú všetkých poslancov, ktorým záleží na efektívnom výbere parkovného v Banskej Bystrici, aby hlasovali proti tomuto uzneseniu.

- Reklama -