Minister hospodárstva Hudák na Medzinárodnom strojárskom veľtrhu v Brne

0
Vazil Hudák, minister hospodárstva SR (Autor: SITA)

Tento rok v Brne vystavuje 1504 firiem z rôznych krajín sveta a Slovensko je druhým najväcším vystavovateľom. Zo Slovenska tento rok pricestovalo do Brna až 83 vystavovateľov.

Vazil Hudák, minister hospodárstva

“Priemysel na Slovensku sa v minulom roku podieľal na celkovej tvorbe HDP hodnotou prevyšujúcou 24%. Je najvýznamnejším domácim nositeľom rastu, oproti minulému porovnateľnému obdobiu vzrástol HDP o 2,7% a v roku 2014 sektor zamestnával takmer pol milióna ľudí.”

V súčasnosti má najvýznamnejšie postavenie strojárstvo zahŕňajúce v sebe štyri hlavne priemyselné odvetvia – výrobu motorových vozidiel, návesov a prívesov, výrobu ostatných dopravných prostriedkov, výrobu strojov a zariadeni a výrobu kovových konštrukcií.

Vzhľadom na štrukturálne zameranie má najväčší podiel na zamestnanosti, rastie HDP a tvorbe pridanej hodnoty jednoznacne výroba motorových vozidiel. V uplynulom roku bolo vyrobených 973 370 automobilov.

Ján Mládek minister priemyslu a obchodu CR

“Na Brniansky strojársky veľtrh tento rok pricestovala do Brna celá česká vláda, ktorá tu mala aj výjazdové zasadnutie, čím chcela umocniť dôležitosť tejto udalosti, nakoľko sa strojárenstvo podieľa významnou mierou na tvorbe HDP v Českej republike. Tento rok je zároveň rokom priemyslu a zvyšuje sa v Českej Republike aj záujem o technické odbory v oblasti vzdelávania. Dôležitá je aj oblasť vedy a výskumu, ale ani Česká republika sa v tejto oblasti zatiaľ žiaľ, výrazne neposunula.”

Ministerstvo hospodárstva SR sa podieľa tiež na zlepšovaní podnikateľského prostredia a zvyšovaní výkonnosti slovenskej ekonomiky. Strategickým cieľom je napĺňanie dlhodobých potrieb priemyslu v oblasti podpory výskumu a inovácií, ktoré je nevyhnutné pre zvyšovanie konkurencieschopnosti a tvorby pracovných miest s vyššou pridanou hodnotou.

Vazil Hudák minister hospodárstva SR

“Kľúčovou úlohou je zintenzívnenie podpory aplikovaného výskumu a vývoja s priamym prepojením na priemysel, podpora inovatívnych firiem , start-upov a spin-offov, ktoré vznikajú a sú odrazom požiadaviek prostredia výrobných firiem pri zdokonaľovaní a využívaní novych znalostí vo výrobnom procese.”

Súčasťou tohtoročného veľtrhu bolo aj zasadnutie 6. Medzirezortnej konzultačnej komisie medzi MH SR a MPO ČR a minister Vazil Hudák navštívil aj niektorých slovenských vystavovateľov.

- Reklama -